donderdag 15 november

Luisterkring Klassieke Muziek
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere liefhebbers luisteren naar klassieke muziek en er over praten. Deelname is gratis.

Lezing over Zadkine
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing over Ossip Zadkine (1890-1967), die vooral bekend is van het herinneringsmonument 'De Verwoeste Stad' aan het bombardement op Rotterdam, dat in de volksmond 'Jan Gat' wordt genoemd. Door Lisette le Blanc. Entree: 12,50 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'Mantelzorger zijn van iemand met dementie. Wat betekent dat?' Met gespreksleiders ervaringen en tips uitwisselen, die kunnen helpen om in balans te blijven. Toegang gratis. Meer informatie bij geestelijk verzorger Marten Tel: 073-6119170 of psycholoog Eelke Visser: 06-20207635.

Netwerkavond ondernemers
19:00-21:00, Zaltbommel, Stadskantoor. Week van de Bommelerwaardse Ondernemer. Netwerkavond over arbeidsparticipatie en arbeidsrecht. Georganiseerd door gemeenten Maasdriel en Zaltbommel i.s.m. Werkzaak Rivierenland. Aanmelden:
www.maasdriel.nl

Geestelijke groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting (Nieuwe Tijningen). Spreker: Gerrit van Valen.
geestelijkegroeibommelerwaard.nl

Vogelshow Zaltbommel
20:30-22:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Vogelshow van vogelvereniging De Edele Zangers. Gratis parkeren.

vrijdag 16 november

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Elke vrijdag en maandag. Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen.

Gedachtenisdienst
10:30, rossum, De Vaste Burcht. De namen van overleden bewoners worden genoemd. Familieleden en andere belangstellenden kunnen een kaarsje aansteken voor hun gestorven geliefden. Voorgangers zijn: pastor Bertus Bus, ds. Lia Davidse en pastor Kees Smits.

Hebbedingen Event
15:00-22:00, Ammerzoden, Hoppies. Hebbedingen Event met allerlei leuke spulletjes, happen en dranken.

Netwerkborrel ondernemers
16:00-18:00, Zaltbommel, Hotel Van der Valk. Afsluiting van de Week van de Ondernemer van gemeente Maasdriel en Zaltbommel. Kijk voor aanmelden op;
www.maasdriel.nl

Wintermarkt Gameren
17:00-21:30, Gameren, Nieuwstraat 16a. Wintermarkt met om 19:30 uur een veiling van mooie producten. Verder groot terras, tweedehands kleding/boeken, lekker eten en drinken, gereedschap, bloemen, kaarten en nog veel meer. De opbrengst is voor het bouwfonds van de hersteld hervormde gemeente Gameren.

Klaverjasavond
20:00, Rossum, clubgebouw Ratjetoe. Klaverjasavond bij Oranjevereniging Rossum. Ook voor beginnende kaarten, want gezelligheid staat voorop. Er zijn leuke prijzen te winnen. Deelname is gratis.

Celtic Songs in De Poorterij
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. geen extravagante would-be Schotse of Ierse uitdossingen met pruiken en kilts. Ogham laat de muziek spreken. Stuwende folksongs, breekbare ballads, sfeer, gezelligheid en goede muziek. Celtic Folk met een eigen sound, eigen composities, maar ook bekende klassiekers. Entree: 17,50 euro.
www.de-poorterij.nl
(foto: Johannes van Dam)

Vogelshow Zaltbommel
14:00-22:00, Zaltbommel, Steenweg 10. Vogelshow van vogelvereniging De Edele Zangers. Gratis parkeren.

zaterdag 17 november

Wintermarkt Brakel
9:30-15:00, Brakel, De Plataan Kooiweg 6. Wintermarkt (overdekt) hersteld hervormde gemeente Zuilichem/Brakel. Tweedehands boeken, kinderkleding, brood, boodschappen, zuivel van Den Eelder, vogelvoer, fruit, speelgoed, planten enz. De opbrengst is voor het aflossen van schulden van kerk en pastorie.

Introductieles Tang Soo Do (6+)
9:30-10:30, Zaltbommel, gymzaal Klipperstraat. Eerste kennismaking met Tang Soo Do! Gericht op kinderen van groep 3 t/m 8. Door deze sport leren kinderen hun eigen lijf beheersen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat vergroot zelfvertrouwen en weerbaarheid, waarbij respect naar elkaar voorop staat. Aanmelden kan via:
www.sjorssportief.nl

Wintermarkt Gameren
9:30-14:00, Gameren, Nieuwstraat 16a. zie ook vrijdag.

Intocht Zaltbommel
14:15, Zaltbommel, haven. De pakjesboot met Sinterklaas en de Zwarte Pieten wordt rond 14:15 uur verwacht in de haven van Zaltbommel. Daarna feest op de Markt.

Vogelshow Zaltbommel
10:00-16:00, Zaltbommel, Steenweg 10. zie kader bovenaan.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer. De burgers lokken op een kampvuur. Ook op zondag 18 november.

Intocht Alem
13:30, Alem, jachthaven. Na de aankomst van Sint en de Pieten vertrek naar dorpshuis De Drie Linden.

Yvonne Hooijmans
14:00-17:00, Hedel, Historisch Museum Hedel. Expositie van Yvonne Hooijmans. Kleurrijk, vloeiend en beweeglijk, speels en vaak spiritueel. Ook portretten van mens en dier en stillevens. Toegang gratis. Ook nog te zien op maandag 19 november van 19:00 tot 22:00 uur.

Jubileum Haeel Immanoe
19:30, Brakel, hervormde kerk. zie kader bovenaan.

Carnaval Kick-Off
20:11, Zaltbommel, Het Hof. Start van het carnavalsseizoen in Mispelgat. Thema: 'Carnaval Kick-Off'. M.m.v. het hilarische trio Deejay Team Double. Hollands Themafeest. Verkleed naar eigen wens, toegang gratis. Tijdens het openingsbal is een uniek carnavalsembleem te koop voor 1 muntje.

Aonslingerbal
20:33, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. 'Aonslingerbal' van 't Malse Arckeldurp. Met installatie van de jeugdraad, nieuw dansje van de Dansmariekes, een kort momentje van de bezoekende prinsen met Prins Gijs XVI. Feestband de Party Criminals maakt er een dolle boel van nadat ook de kapellen, waaronder Hofkapel De Dorstvlegel, hun steentje hebben bijgedragen.

zondag 18 november

Koffieconcert
10:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Koffieconcert in De Terp.

Miniaturen
11:00-17:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. Verzamelaars laten hun miniaturen, modelbouw en poppenhuizen zien. Werkelijk prachtige boerengereedschappen van hout met afwerking van ijzer, wagentjes en karretjes, de verschillende poppenhuizen, groot en klein. Entree: 1 euro.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. zie ook zaterdag.

Jeugddienst Zuilichem
11:00, Zuilichem, gereformeerde kerk Zijlstraat 1. Thema: 'Checkpoint'. Lezen uit Openbaringen en lezen dat Christus ook zoekt naar wat er 'in ons zit'. Voorganger: ds. Inge Eckhardt-Groenveld. Optredens en muziek door de band 4Tune uit Hardinxveld-Giessendam.

Intocht Kerkdriel
13:00, Kerkdriel, De Loswal. Sinterklaas en zijn Pieten maken na de intocht een rondrit door Kerkdriel. Vanaf 14:00 uur activiteiten in De Kreek.

Intocht Ammerzoden
14:15, Ammerzoden, jachthaven. Sint en zijn Pieten komen aan in de jachthaven nabij het oude veerhuis. Daarna maken ze een rondrit door het dorp en is er een bijeenkomst in partycentrum De Weesboom.

Rivierenland Klassiek (finale)
15:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Met optredens van Katerina Verbovskaya (piano), Ketevan Sharumashvili (piano) en Mirna Ackers (dwarsfluit) en Vital Stahievitch (piano). Zijn spelen: Chopin (Ballade No. 1), Fauré (Fantasie Op. 79), Debussy (Sijrinx), Ian Clarke (The Great Train Race), Liszt (Constelations N3), Schubert (Arpeggione Sonata 1 allegro), Schumann (ABEGG variations op.1) en Verdi (Liszt Rigoletto Praphrase). Entree: 10 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Irene Maessen
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. De internationaal bekende Zaltbommelse sopraan Irene Maessen brengt samen met het trio Tripletov een programma met muziek van Joodse componisten. Van klassiek tot klezmer. Tripletov bestaat uit Andrea Bentivoglio (viool), Hans van der Maas (accordeon) en Sylvia Maessen (contrabas). Concert georganiseerd door Engelenbak samen met Stichting Mikwe. Entree: 20 euro. Vrijwilligers van Mikwe gratis toegang, donateurs betalen 10 euro.

Jeugddienst Andel
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema: 'Don't be ashamed', met Corné Burger. Muzikale medewerking door Shine.
www.devoorhofandel.nl

dinsdag 20 november

Inloopspreekuur voeding
14:00-15:00, Ammerzoden, bibliotheek. Inloopspreekuur zelfstandig diëtist Nicole Lamers. Over diëten, voeding en lifestyle. Voor kinderen, volwassenen en ouderen.

Smartlappenkoor
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Vrolijke middag met smartlappenkoor 'déHeurdevaneiges'. Toegang: 4 euro.

Cursus fotografie
19:15-21:30, Zaltbommel, bibliotheek. In vier avonden leer je de techniek achter fotografie. Voor mensen met een digitale spiegelreflexcamera of digitaal camerasysteem met lens. Vervolglessen op 27 november, 4 en 11 december. Deelname kost 197 euro p.p. incl. koffie/thee en cursusmateriaal. Aanmelden is noodzakelijk en kan via
www.kijkenziefotoschool.nl

ZVV Inloopavond
19:30-20:00, Nederhemert, Robbemondt Nijverheidstraat 12. In gesprek met raadsleden en/of de wethouder van ZVV.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'The Children Act', film van Richard Eyre met o.a. Emma Thompson, Stanley Tucci en Fionn Whitehead. zie kader bovenaan.

woensdag 21 november

Open Morgen
Elke woensdagmorgen is het in Pand 9 van 10.00 tot 12.00 uur 'Open Morgen': iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. De Open Morgen wordt gehouden in een ruimte die vanuit de centrale hal van Pand 9 te bereiken is. Diverse borden wijzen de weg. Het vaste team nodigt iedereen van harte uit om een keer langs te komen.

Inloopspreekuur e-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Neem e-reader, smartphone of tablet mee. Aanmelden is niet nodig, het spreekuur is gratis.

Scrabble Café
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gezellig samen een potje scrabbelen. Aanmelden niet nodig, deelname gratis.

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Culinair: Belgische wafels
14:30-15:30, Kerkdriel, Kulturhus De Leyenstein. Heerlijke Belgische wafels, vers van de pers en nog een beetje warm. Met wat kersen of slagroom of gewoon gewoon. Samen deze overheerlijk lekkernij maken, eten en mee naar huis nemen.

Bommelerwaard Natuurlijk
19:30, Zaltbommel, De Grote Aak. Ton van Balken geeft lezing over het derde deel van zijn boek 'Bommelerwaard Natuurlijk!'. Over vogels, bloemen, vlinders, zoogdieren en insecten in de 58 natuurgebieden in de Bommelerwaard. Entree: 2,50 euro.

donderdag 22 november

Knagend Vooruit
13:00-17:00, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. 58ste clubshow van kleindierenvereniging Knagend Vooruit. Circa 400 hoenders, dwerghoenders, konijnen en sierduiven. Verloting en Rad van Avontuur met mooie prijzen zoals vleesschotels, taarten en koude schotels. Superronde met meer dan 60 prijzen. Toegang gratis.

Sinterklaasfeest
18:30-20:00, Kerkwijk, dorpshuis. Lampionoptocht vanaf het dorpshuis naar de versierde tuin van Jeroen en Irene waar het feest plaatsvindt. Kaartverkoop van 12 tot 19 november. Georganiseerd door dorpsvereniging D'n Treffer.
www.dntreffer.nl

vrijdag 23 november

Stiltewandeling
9:30-10:30, Zaltbommel, parkeerplaats Beersteeg. Stiltewandeling met onderweg enkele yoga-oefeningen. Deelname kost 5 euro.
www.yoga-rivierenland.nl

Seniorenmiddag
13:30-16:00, Ammerzoden, De Dissel. Themamiddag seniorenvereniging St. Jozef. F. de Beer van Budget Consulaat in Zaltbommel houdt een lezing o.a. over financiële uitbuiting van ouderen. Ook over het levenstestament. In het tweede deel stelt de nieuwe mantelzorgconsulente van Stichting Welzijn Bommelerwaard zich voor.

Taxatiedag oude boeken
14:00-17:00, Kerkdriel, bibliotheek. Taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam taxeert zeldzame boeken zoals (staten)bijbels, oude atlassen, geïllustreerde boeken, handschriften, documentatiemateriaal uit WOII, oude brieven, foto's en ansichtkaarten. Kosten: 5 euro voor 1 tot 10 boeken. Meer informatie:
www.molendijkboeken.nl