• De burgemeester overhandigt het eerste bord aan Jeroen van Liempt (Opa Pietje). Links Maarten Mulder.
• De burgemeester overhandigt het eerste bord aan Jeroen van Liempt (Opa Pietje). Links Maarten Mulder. Foto: Lya Cattel

Gastvrij, maar wel met grenzen

maasdriel • 'Veilig uit in Maasdriel'. Onder dat motto hebben horecaondernemers samen met de gemeente en de politie regels opgesteld.

Dinsdag werd het eerste bordje met de huisregels onthuld bij Opa Pietje in Kerkdriel. Gasten worden er onder meer op gewezen dat hun legitimatie gevraagd kan worden, dat drugs en wapens niet getolereerd worden, dat glaswerk binnen moet blijven, dat ze zich ordentelijk moeten kleden en dat ze netjes moeten parkeren zodat anderen er geen last van hebben.

Zaltbommel en Maasdriel hebben deze week uitgeroepen tot Week van de Bommelerwaardse ondernemer. Elke dag zijn er activiteiten. Alle horecagelegenheden krijgen deze week het bordje. Ook sportverenigingen met een horecavergunning kunnen het ophangen in de kantine. "Omdat het overal hangt, wordt het herkenbaar voor mensen die de horeca in Maasdriel bezoeken", zegt Maarten Mulder, één van de accountmanagers voor bedrijven bij de gemeente Maasdriel.

Onder aanvoering van de gemeente werken restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden aan een gezamenlijke uitstraling. "In juli is er een eerste bijeenkomst georganiseerd waarin wij als gemeente, de horecaondernemers en de politie konden delen wat eenieder bezighoudt en wat ons kan verbinden", vertelt Mulder. "Vroeger was er een horecaconvenant. Dat is nu nog een stap te ver, maar een bord met huisregels vond iedereen een goed idee."

Vijf ondernemers vormden een werkgroepje om de tekst samen te stellen. Ook brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland was betrokken bij het project.

Eén lijn

Gaat het dan zo vaak mis in de horeca dat er ge- en verboden opgesteld moesten worden? "Nee, het bordje is geen reactie op incidenten. Gastvrijheid is het uitgangspunt, maar het is goed om één lijn te trekken en handvatten te hebben om mensen op ongewenst gedrag te kunnen wijzen. En stel dat de politie moet optreden wegens huisvredebreuk, dan zijn duidelijke regels ook handig."

De horecaondernemers gaan voortaan twee keer per jaar overleggen over actuele zaken, gefaciliteerd door de gemeente. "We kunnen het bijvoorbeeld hebben over veranderingen in landelijke wetgeving waar ondernemers mee te maken hebben, zoals het rookbeleid. Ook daarin is samen optrekken nuttig en fijn."


Janneke Boogaard