• Robert van Dalen (nummer 31) in actie in Heerenveen.
• Robert van Dalen (nummer 31) in actie in Heerenveen. Foto: Michel Pichot du Plessis

Schaatsers houden stand in afvalrace

heerenveen/zaltbommel • Robert van Dalen heeft zaterdag in Thialf wederom zijn waarde bewezen. De rijder van Stehmann-Viking reed in een loodzware Topdivisie-wedstrijd naar een 23e plaats.

De rijders van de Zaltbommelse hoofdsponsor Stehmann reisden zaterdag af naar Heerenveen voor de vierde wedstrijd om de KPN Marathon Cup. Vanaf het begin werd er aanvallend gereden. De mannen van Team Stehmann-Viking zaten goed voorin het peloton.

Ontsnappingen waarvan onder andere Danny Stam en Robert van Dalen onderdeel waren, ontkwamen niet aan de greep van de A-Ware-ploeg. Plotsklaps kwam in de 65e ronde Sjors van der Meer ten val. Hij baalde hier ontzettend van, gezien zijn resultaten van de voorbije weken.

Ondertussen zaten Van Dalen, Stam en Jesse Vriend nog altijd voorin. Stam moest na een intensieve aanvalspoging de strijd staken met nog 25 ronden te gaan. Het was dus aan Vriend en Van Dalen om de kleuren van Stehmann-Viking te verdedigen. De twee Stehmann-Viking-rijders hadden de grootst mogelijke moeite om zich in de tweede groep van het peloton te handhaven. Door de hoge snelheid, van gemiddeld 30,6 seconde per ronde, waren er nog slechts 23 man in koers. Vriend en Van Dalen moesten met nog drie andere rijders lossen uit het peloton.

Bij Vriend was de pijp na 105 ronden echt leeg en hij moest de strijd staken. Van Dalen zat nog wel in koers, maar reed achterin het peloton. Met nog acht ronden te gaan moest Van Dalen volgens de regels de wedstrijd verlaten, maar niet voordat hij op een zeer verdienstelijke 23e plek werd geklasseerd.

De wedstrijd in Thialf was wederom een spectaculaire afvalrace, waarin ook weer goed te zien was dat de vier grote ploegen de lakens uitdelen. De ploegleiding toont zich tevreden: "Hoewel de uitslagen het niet altijd laten zien, houdt een kleine ploeg als Stehmann-Viking zich sterk staande tussen dat grove geweld. We zijn nog steeds een opleidingsteam en de jongens ontplooien zich goed", zegt ploegleider Mario Donker.