Afbeelding
Foto:

'Steun vrijwilligers en mantelzorgers'

Zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat een 'mantelzorgbeleid' ontwikkelen en onderzoeken hoe vrijwilligers meer ondersteuning kunnen krijgen.

Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond unaniem besloten. Jaco Melse van Groep Melse vroeg met twee moties aandacht voor mantelzorg. Hij en zijn vrouw werden eind maart van dit jaar plotseling mantelzorger, toen Melse's licht dementerende moeder tijdelijk bij hen in huis kwam wonen. "Dat werden ruim twee maanden van prachtig contact met mijn moeder", aldus Melse. "Maar ook twee maanden die ons totaal overrompelden. Ik ben er toen met mijn neus op gedrukt hoe belastend mantelzorg kan zijn. En hoe belangrijk ondersteuning van een mantelzorger dan is."

Op basis van landelijke cijfers zou de gemeente Zaltbommel een kleine zevenduizend mantelzorgers kunnen hebben. "En van die zevenduizend zouden zich dan zo'n twaalfhonderd zwaarbelast voelen", aldus Melse. Uit gesprekken met ambtenaren en Stichting Welzijn Bommelerwaard blijkt dat er zo'n driehonderd mantelzorgers in de gemeente staan geregistreerd. "De waarheid zal ergens in het midden liggen." Alzheimer Nederland verwacht dat het aantal mensen met dementie van 270.000 dit jaar, explosief gaat stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. "Tegelijkertijd constateren landelijke onderzoekers dat waar er nu voor iedere 85-plusser dertien mantelzorgers beschikbaar zijn, dat er in 2040 nog maar vijf zullen zijn", aldus Melse.

Stichting Welzijn biedt momenteel al ondersteuning aan mantelzorgers, maar volgens Melse zijn niet alle mantelzorgers daarvan op de hoogte. Hij heeft het college dan ook gevraagd om samen met de stichting mantelzorgondersteuning optimaler bekend te maken. Daarnaast vraagt hij het college om mantelzorgbeleid te ontwikkelen en daarbij met name aandacht te besteden aan respijtzorg

Vrijwilligers

Hein de Kort van het CDA diende een vergelijkbare motie in, maar dan over vrijwilligers. "Maatschappelijke verenigingen en organisaties hebben te kampen met een tekort aan vrijwilligers", zei hij, verwijzend naar een groot artikel dat Brabants Dagblad onlangs over dit onderwerp publiceerde.

In dat artikel werd onder andere verwezen naar het Sint-Maartensfeest in de Spellewaard, dat dit jaar niet doorgaat en naar de Oranjevereniging voor Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen die wegens gebrek aan vrijwilligers is opgeheven. Ook de bezetting van de buurtbus zou in de knel komen en Huiskamer De Schans zit binnenkort zonder beheerder. Niet alleen het tekort aan vrijwilligers is een probleem. Want ook krijgen vrijwilligers volgens De Kort steeds vaker te maken met 'ingewikkelde zaken en en regelgeving bij activiteiten.

"Via Stichting Welzijn Bommelerwaard ondersteunt de gemeente Zaltbommel onze vrijwilligers", aldus De Kort. "Helaas zien we in de praktijk dat het niet voldoende is, het tekort aan vrijwilligers neemt toe en daarmee de druk op de belangrijke maatschappelijke activiteiten die afhankelijk zijn van deze vrijwilligers." De Kort wil dat het college onderzoekt hoe de gemeente de vrijwilligers meer zou kunnen ondersteunen.

Britta Alink