Afbeelding
Foto: nl.123.rf.com

Minder stenen, meer groen

bommelerwaard • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel sluiten zich aan bij Stichting Operatie Steenbreek, een organisatie die zich inzet voor meer groen en minder stenen in tuinen. Dat hebben beide gemeenteraden donderdagavond besloten tijdens de behandeling van de begroting voor 2019. Deelname aan die organisatie kost 2500 euro per jaar.

Het initiatief om met de stichting in zee te gaan kwam in Zaltbommel van PvdA/GroenLinks, CDA, SP, D66, Groep Melse en ZVV en in Maasdriel van PvdA/GL. In Zaltbommel konden alle overige fracties zich er helemaal in vinden. In Maasdriel stemde de VVD tegen, uit angst dat Operatie Steenbreek de keuzevrijheid van inwoners bij het inrichten van hun tuin beperkt.
Stichting Operatie Steenbreek is in 2015 opgericht met als doel voor- en achtertuinen van particulieren 'groener' te krijgen. Door de vele tegels in tuinen kan regenwater, met name bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien, niet zo goed meer worden afgevoerd. 'Groen' is beter en daarom pleit de stichting voor 'ontharding'. Groenere tuinen zorgen daarnaast voor een grotere biodiversiteit en een gezondere omgeving voor de mens. De stichting richt zich met name op bewustwording en hoopt mensen zo te beïnvloeden om hun tuinen met minder steen en meer groen in te richten.

In Maasdriel werd verder 5200 euro vrijgemaakt waarmee bezoekerscentrum De Grote Rivieren een lespakket voor lokale basisscholen kan ontwikkelen, zodat het belang van groen wordt meegegeven aan kinderen.


Maasdriel denkt wél na over toekomst

maasdriel • De gemeente Maasdriel gaat met inwoners in gesprek over de toekomst van de Bommelerwaard. Tegelijk maakt Zaltbommel juist terugtrekkende bewegingen.
De Maasdrielse burgemeester Henny van Kooten gaat het Zaltbommelse college aanspreken op de afspraak om in beide gemeenten met de burgers open in gesprek te gaan over de toekomst van de Bommelerwaard. Willen betrokkenen het houden bij samenwerken tussen ambtenaren op praktisch vlak, wordt die samenwerking uitgebreid of is er draagvlak voor een complete herindeling?
Die afspraak maakten de gemeentebesturen van Maasdriel en Zaltbommel in 2017, toen Bureau Berenschot advies had uitgebracht over samenwerken in de Bommelerwaard. PvdA/GroenLinks en D66 herinnerden het Maasdrielse college daar donderdag aan via een motie. Die werd ondersteund door de meerderheid; alleen de VVD stemde tegen.
Zo mogelijk wordt een gezamenlijk plan van aanpak gemaakt met Zaltbommel. Maar ook als dat niet lukt, gaat Maasdriel ermee aan de slag. Uiterlijk zomer 2021 moet het traject doorlopen zijn.
In Zaltbommel werd op dezelfde dag bekend dat de zoektocht naar een vaste burgemeester in plaats van waarnemer Peter Rehwinkel wordt gestart. Dat wordt gezien als een teken dat Zaltbommel niet aan een herindeling wil denken. Later op de avond werd nog duidelijker dat de Zaltbommelse coalitie het gesprek over de bestuurlijke toekomst met de inwoners nog niet aan wil gaan. De oppositie denkt daar anders over.
"De stip op de horizon is nu afwezig, maar ik denk dat de lijntjes uiteindelijk toch bij elkaar gaan komen. Dus willen we toch meningen gaan inventariseren", zei Tom van Engelen (D66).