donderdag 8 november

Leerpunt Maasdriel
18:30-21:30, Kerkdriel, bibliotheek. Voor iedereen die het soms lastig vindt om met de computer om te gaan of internet te gebruiken, brieven te schrijven, te appen of mailen of formulieren in te vullen.Deelname kost een kleine bijdrage voor de lesmaterialen. Aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie: 06-29462318.

vrijdag 9 november

TaalPlus
9:00-11:30, Ammerzoden/Kerkdriel, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Deelname kost 10 euro per maand incl. boek. Aanmelden via kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of 06-44614237.

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers koffie drinken, een spel spelen, een kaartje leggen en mensen ontmoeten. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee. Iedere vrijdag en maandag.

Troubabrours in Het Stroomhuis
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Conferences, mijmeringen en liederen. De Troubabrours bestaat uit dichter Marcel Vaandrager, geschoolde zanger Marcus Mulder en singer-songwriter Frans Lodewijk. Een programma met nadenkertjes en schatermomenten. Reserveren is noodzakelijk, entree: 12,50 euro.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Veiling Aalst 2105
20:00, Aalst, café-zaal Halosta. Verrassingsveiling van dozen vol artikelen, die beschikbaar zijn gesteld door inwoners van Aalst. Schilderijen, gebruiksartikelen, dranken, sieraden en huishoudelijke apparatuur. De spullen worden in dichte dozen geveild. De opbrengst is voor de 1205e verjaardag van Aalst, die op 24 augustus 2019 wordt gevierd.

Pelgrim in De Poorterij
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Theaterstuk van Tjerk Ridder, die samen met zijn ezel een Sint-Maarten-pelgrimstocht heeft gemaakt van Tours in Frankrijk, naar Amiens, Parijs en België om te eindigen in Sint-Maartensstad Utrecht. Onderweg overnachtte hij o.a. in Zaltbommel.

zaterdag 10 november

Open Dag Fonkelsteen
10:00-12:00, Zaltbommel, brede school De Waluwe. Kennismaken met Ervaringsgericht Onderwijs. In gesprek met ouders en leerkrachten. Kinderen geven een rondleiding. Aanmelden niet nodig.

Herfstmarkt
10:00-15:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kramen met o.a. sieraden, kaarten, woon- en groendecoraties, tassen en bloemen. Veel cadeaus voor de feestdagen, muziek en lekker eten en drinken. Ook het Rad van Avontuur draait weer. De opbrengst is o.a. voor de Kerst-In en wordt verdubbeld door het Ouderenfonds.

Grote Grazers excursie
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Samen met kuddebeheerder FREE Nature op excursie naar de grote grazers in het Munnikenland. O.a. langs de toegangsweg naar Slot Loevestein. Hier delen de Konikpaarden en Rode Geuzen de weg met automobilisten. Hoe reageer je als de kudde op de weg staat? Start vanaf de vesting (10 min lopen van parkeerplaats). Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Trek kleren aan die vies mogen worden en eventueel laarzen. Honden mogen aangelijnd mee.
www.staatsbosbeheer.nl

Beeld Sint-Maarten
14:45, Zaltbommel, Stadsbrouwerij Orion. Verzamelen bij Orion. Om 15:00 uur onthulling van het standbeeld van Sint-Maarten door burgemeester Peter Rehwinkel samen met mantelzorgers. Met muziek van koperkwintet Fohkes. Na afloop een Sint-Maartensbiertje en een verrassing van bierbrouwer Adrie van der Meijden.

Huis vol Bernstein
15:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. Het honderdste geboortejaar van Leonard Bernstein is aanleiding voor de zangpedagogen Ien Bouwmans en Cora van Rijn om voor hun leerlingen een masterclass te organiseren rondom deze componist. Vijfentwintig (koor)zangers brengen sololiederen, duetten en ensemblestukken uit o.a. 'Peter Pan','Candide' en de 'West Side Story. Met Frank de Koning op piano. Entree 7,50 euro. Kaarten via info@coravanrijn.nl.

Johnny's Garden
17:00, Zaltbommel, Stadsbrouwerij Orion. Eerste optreden van nieuwe Zaltbommelse band. Met Bert Wernke (gitaar en zang), Gerrit Groeneveld (gitaar), Jan van maren (basgitaar) en Hans Grandia (percussie). Lekkere luisternummers door vier ervaren muzikanten, die elkaar gevonden hebben met hun voorliefde voor muziek uit de jaren zeventig met af en toe uitschieters richting 21e eeuw. O.a. Neil Young, CCR, Lou Reed, America en Bob Dylan. Toegang gratis.

Slapstick in Stroomhuis
18:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Start van een nieuwe filmcyclus 'Film en Droom'. Hoofdfilm en filmfragmenten uit de jaren twintig met Buster Keaton en Charley Chaplin. Entree: 10 euro. Inclusief etentje: 25 euro. Het etentje begint om 18:00 uur, de film om 19:30 uur. Met inleiding door Marc Westermann. Reserveren voor het etentje is nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

Jubileumconcert
19:00, Opijnen, hervormde kerk. Zangvereniging Crescendo bestaat 95 jaar dit jaar en viert dat met een jubileumconcert in de kerk in Opijnen. Het koor voert deze avonden liederen uit de hele wereld op, om haar veelzijdigheid als vereniging te tonen. De avond staat onder leiding van Sam ten Velden en Simone Damman. Als gast is het vrouwenkoor Cantadora uit Zaltbommel uitgenodigd, ook zij zingen een selectie uit hun internationale repertoire. Dit koor staat onder leiding van Patries Knoot. De kerk is open om 19:00 uur, de aanvang is 19:30 uur. www.crescendo-opijnen.nl

Try Out Concert in Well
19:00, Well, Ons Huis. Try Out concert van muziekvereniging OBK Well en fanfare St Caecilia uit Ammerzoden voor de uitvoeringen op het concours in Veldhoven. M.m.v. van harmonie OLTO uit Loenen. Toegang gratis.

'Luid en Duidelijk'
20:00, Waardenburg, hervormde kerk. Concert 'Luid en Duidelijk' met Gerald Troost en Wim Hoddenbagh. Entree: 5 euro.
www.zingenindekerk.nl

Schrobbelèr Pub Quiz
20:30, Bruchem, 't CAF. Pubquiz samengesteld door de makers van het Tilburgse kruidendrankje Schrobbelèr, die ook de prijzen beschikbaar stellen. Vragen, fragmenten, filmpjes en muziek. Team van max 6 personen (18+) kunnen zich nog aanmelden via: 06-54365508. Deelname kost 7,50 euro incl. welkomstborrel.

zondag 11 november

Opera Familia
14:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Een waar muzikaal festijn met 'Opera Familia' op. Dit trio, bestaande uit sopraan Belinda Vermeer, haar moeder mezzosopraan Carla van der Veldt en haar pleegvader Paul van der Veldt, verzorgt dan de voorstelling 'Rondje Vrijthof'. Ze brengen met begeleiding het succesvolle repertoire van André Rieu. Een populair programma vol warmte en ontroering op komische en verleidelijke manier. Entree: 6 euro incl. koffie/thee. Maximaal 150 kaartjes. Reserveren: 0418-638638, 06-13517036 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Sint Maartensfeest
16:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Feest van Sint-Maarten in de kerk, daarna optocht door de stad.

Sint Maartensfeest Waluwe
17:50, Zaltbommel, Fiep Westendorplaan/Thijs de Torenwachterlaa. Start Lampionoptocht onder begeleiding van Sambaband de Bommelero's. Op het Heer Balderikplein is muziek, branden vuurkorven en kan iedereen tegen een kleine vergoeding terecht voor chocomel en soep. Om 19.05 komt Sint Maarten op bezoek en er kan snoep en fruit worden gedeeld voor de voedselbank.

Jeugddienst Well
18:30, Well, hervormde kerk. Thema: 'Schepping of evolutie, moet ik kiezen?'

Sint Maarten Stadskasteel
18:30-20:00, Zaltbommel, Het Stadskasteel. Het Stadskasteel ontsteekt de lichten en laat het in een betoverend schijnsel opgloeien. In de feeëriek verlichte tuin zijn er warme drankjes en geroosterde marshmallows.

Sint Maarten Rossum
18:30, Rossum, kerk Maasdijk. Eerst luisteren naar het verhaal van Sint Maarten en daarna met lampionnen in optocht door het dorp (neem je eigen lampion mee). In kleine groepjes langs de deuren en liedjes zingen. Eerst naar De Vaste Burcht, daarna, Kerkstraat, Slotselaan, Kerkplein. Afsluitend chocolademelk bij de kerk. De kinderen delen hun snoep met de kinderen van de Voedselbank.

maandag 12 november

Avond voor ZZP'ers
17:30-19:00, Kerkdriel, gemeentehuis. Week van de Bommelerwaardse ondernemer. Gastspreker Wilfred van der Meer vertelt een luchtig verhaal over Klantgericht Ondernemen. Met stamppot. Kijk voor aanmelden op:
www.maasdriel.nl

Samen Creatief Zaltbommel
19:30-21:00, Zaltbommel, Harrie van de Laakstraat 2. Neem kleurpotloden, klei,verf of ander hobbymateriaal mee. En schuif gezellig bij bij Janine en Henriëtte. Aanmelden: samencreatiefzb@gmail.com.

dinsdag 13 november

Brei of haak je mee ?
13:30-15:30, Zaltbommel, bibliotheek. Kleine wollen mutsjes breien voor op de smoothies van Innocent. Dit om de aandacht te vragen en geld in te zamelen het Nationaal Ouderenfonds. Deelname is gratis en garen is aanwezig.

Rolstoel/rollator dansen
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Dansen voor mensen in rolstoel of met rollator.

iPad Café Zuilichem
14:00-16:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Inge de Haas van Bibliotheek Rivierenland vertelt over het optimaal gebruik van een iPad, iPhone en e-reader. Toegang gratis, aanmelden niet nodig. Neem apparatuur mee. Maar ook zonder iPad, iPhone of e-reader bent u welkom.

Tiende Kapellezing
20:00-22:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Tiende Kapellezing door mr.dr.ir.ir. Lambèr Royakkers, universitair hoofddocent Ethiek aan de TU Eindhoven. Hij spreekt over het eventuele gevaar van kunstmatige intelligentie voor onze samenleving. Iedereen praat erover, maar wat is het eigenlijk? De inleider laat het publiek op inspirerende en begrijpelijke manier laten kennis maken met dit niet meer weg te denken fenomeen. Entree: 8 euro (scholieren gratis).

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Maria by Callas'. film van debuterend documentairemaker Tom Volf. Aan de hand van uitvoeringen, interviews, geluidsopnames, home-movies, familiefoto's, persoonlijke brieven en dagboekfragmenten onthult 'Maria by Callas' de essentie van een buitengewone vrouw, die van een bescheiden achtergrond opklom tot een van de grootste kunstenaars aller tijden. Gepassioneerde ode, die een intieme kijk biedt in Maria Callas' leven en werk.

woensdag 14 november

iPad Café Zaltbommel
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere gebruikers onder deskundige begeleiding apps uitwisselen en tips en trucs delen. Aanmelden niet nodig, deelname is gratis.

Open Morgen
10:00-12:00, Zaltbommel, Pand 9. Koffie met iets lekkers en een luisterend oor. Georganiseerd door evangelische gemeente.

Inloopspreekuur E-books
11:00-12:00, Zaltbommel, bibliotheek. Wekelijks gratis inloopspreekuur. Neem eReader, smartphone of tablet mee. Aanmelden niet nodig.

Open eettafel
11:30, Nederhemert, dorpshuis De Gaarde. Voor 50-plussers. Georganiseerd door Senioren Comité Welzijn Ouderen Nederhemert. Deelname kost 8 euro. Aanmelden: bij Anneke Bouman:06-12488802 en voor eventueel vervoer bij Bets van Ooijen: 0418-552337.

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Carrière Event jongeren
18:00, Zaltbommel, Coöperatiehuis Rabobank. Rabo Carrère Event voor jongeren van 16 tot 25 jaar. Met o.a. stage- en banenmarkt en diverse workshops. Aanmelden:
www.rabobank.nl/bommelerwaard

Toelichting concert De Schepping
20.00 uur, Zaltbommel, Gasthuiskapel. KZM-Belcanto (Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor - Belcanto, gemengd koor) i.s.m. Natuurwacht Bommelerwaard. Toelichting op en vertolking van enkele delen uit concert 'De Schepping' van Haydn. De Natuurwacht vertelt over het belang van de nieuwe natuur langs de diverse grote rivieren. Entree: 3 euro.

donderdag 15 november

Luisterkring Klassieke Muziek
10:00-11:30, Zaltbommel, bibliotheek. Samen met andere liefhebbers luisteren naar klassieke muziek en er over praten. Deelname is gratis.

Lezing over Zadkine
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing over Ossip Zadkine (1890-1967), die vooral bekend is van het herinneringsmonument 'De Verwoeste Stad' aan het bombardement op Rotterdam, dat in de volksmond 'Jan Gat' wordt genoemd. Museum 'Beelden aan Zee' in Scheveningen brengt tot 16 februari een groots retrospectief over deze belangrijke beeldhouwer. Lezing door Lisette le Blanc. Entree: 12,50 euro. Reserveren is nodig:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, partycentrum De Weesboom. Thema: 'Mantelzorger zijn van iemand met dementie. Wat betekent dat?' Met gespreksleiders ervaringen en tips uitwisselen, die kunnen helpen om in balans te blijven. Toegang gratis. Meer informatie bij geestelijk verzorger Marten Tel: 073-6119170 of psycholoog Eelke Visser: 06-20207635.

Netwerkavond ondernemers
19:00-21:00, Zaltbommel, Stadskantoor. Week van de Bommelerwaardse Ondernemer. Netwerkavond over arbeidsparticipatie en arbeidsrecht. Georganiseerd door gemeenten Maasdriel en Zaltbommel i.s.m. Werkzaak Rivierenland. Aanmelden:
www.maasdriel.nl

Geestelijke groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting (Nieuwe Tijningen). Spreker: Gerrit van Valen.
geestelijkegroeibommelerwaard.nl

vrijdag 16 november

Gedachtenisdienst
10:30, rossum, De Vaste Burcht. De namen van overleden bewoners worden genoemd. Familieleden en andere belangstellenden kunnen een kaarsje aansteken voor hun gestorven geliefden. Voorgangers zijn: pastor Bertus Bus, ds. Lia Davidse en pastor Kees Smits.

Hebbedingen Event
15:00-22:00, Ammerzoden, Hoppies. Hebbedingen Event met allerlei leuke spulletjes, happen en dranken.

Netwerkborrel ondernemers
16:00-18:00, Zaltbommel, Hotel Van der Valk. Afsluiting van de Week van de Ondernemer van gemeente Maasdriel en Zaltbommel. Kijk voor aanmelden op;
www.maasdriel.nl

Celtic Songs in De Poorterij
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. geen extravagante would-be Schotse of Ierse uitdossingen met pruiken en kilts. Ogham laat de muziek spreken. Stuwende folksongs, breekbare ballads, sfeer, gezelligheid en goede muziek. Celtic Folk met een eigen sound, eigen composities, maar ook bekende klassiekers. Entree: 17,50 euro.
www.de-poorterij.nl
(foto: Johannes van Dam)

zaterdag 17 november

Introductieles Tang Soo Do (6+)
9:30-10:30, Zaltbommel, gymzaal Klipperstraat. Eerste kennismaking met Tang Soo Do! Gericht op kinderen van groep 3 t/m 8. Door deze sport leren kinderen hun eigen lijf beheersen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat vergroot zelfvertrouwen en weerbaarheid, waarbij respect naar elkaar voorop staat. Aanmelden kan via:
www.sjorssportief.nl

Wintermarkt Brakel
9:30-15:00, Brakel, De Plataan. Wintermarkt met diverse kramen, met o.a. fruit, planten, tweedehands boeken en kinderkleding, speelgoed, decoratie enz.. Koffie en snackhoek is aanwezig. De opbrengst is voor de HHG Zuilichem.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer. De burgers lokken op een kampvuur. Ook op zondag 18 november.

Intocht Alem
13:30, Alem, jachthaven. Na de aankomst van Sint en de Pieten vertrek naar dorpshuis De Drie Linden.

Jubileum Haeel Immanoe
19:30, Brakel, hervormde kerk. Jubileumconcert ter ere van het 40-jarig bestaan van Gospelkoor Haeel Immanoe. M.m.v. het koor Charim uit Raamsdonkveer en kinderkoor Immanuel uit Brakel o.l.v. Wim van Kuik.

zondag 18 november

Koffieconcert
10:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Koffieconcert in De Terp.

Soldaten op Loevestein
11:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Soldaten van het 2e Bataillon Grenadiers Compagnie en burgers uit de tijd van Napoleon betrekken een soldatenhuisje. Ze marcheren, oefenen met musket en nog veel meer. De burgers lokken op een kampvuur.

Miniaturen, modelbouw en poppenhuizen
Kom kijken naar miniaturen, modelbouw en poppenhuizen en laat u inspireren door de enthousiaste verhalen van mensen over hun passie voor deze 'klein'kunst! Werkelijk prachtige boerengereedschappen van hout met afwerking van ijzer, wagentjes en karretjes, de verschillende poppenhuizen, groot en klein. En kom kijken hoe door modelbouw de sfeer van toen gecreëerd wordt. Entree €1 p.p.

Intocht Kerkdriel
13:00, Kerkdriel, De Loswal. Sinterklaas en zijn Pieten maken na de intocht een rondrit door Kerkdriel. Vanaf 14:00 uur activiteiten in De Kreek.

Intocht Ammerzoden
14:15, Ammerzoden, jachthaven. Sint en zijn Pieten komen aan in de jachthaven nabij het oude veerhuis. Daarna maken ze een rondrit door het dorp en is er een bijeenkomst in partycentrum De Weesboom.

Irene Maessen
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. De internationaal bekende Zaltbommelse sopraan Irene Maessen brengt samen met het trio Tripletov een programma met muziek van Joodse componisten. Van klassiek tot klezmer. Tripletov bestaat uit Andrea Bentivoglio (viool), Hans van der Maas (accordeon) en Sylvia Maessen (contrabas). Concert georganiseerd door Engelenbak samen met Stichting Mikwe. Entree: 20 euro. Vrijwilligers van Mikwe gratis toegang, donateurs betalen 10 euro.

Jeugddienst Andel
18:30, Andel, gereformeerde kerk. Thema: 'Don't be ashamed', met Corné Burger. Muzikale medewerking door Shine.
www.devoorhofandel.nl

maandag 19 november

De Ontmoeting
Mensen ontmoeten, een kopje koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen of nieuwe activiteiten ontwikkelen. Bezoekers betalen € 2,50 of € 5,00 (tot 16.00 uur) als bijdrage voor koffie en thee.

dinsdag 20 november

Smartlappenkoor
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Vrolijke middag met smartlappenkoor 'déHeurdevaneiges'. Toegang: 4 euro.

woensdag 21 november

Open Morgen
Elke woensdagmorgen is het in Pand 9 van 10.00 tot 12.00 uur 'Open Morgen': iedereen is welkom voor een kop koffie of thee met iets erbij en voor gezelligheid en een luisterend oor. De Open Morgen wordt gehouden in een ruimte die vanuit de centrale hal van Pand 9 te bereiken is. Diverse borden wijzen de weg. Het vaste team nodigt iedereen van harte uit om een keer langs te komen.

Repair Café
14:00-16:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen en meubeltjes, computers.

Culinair: Belgische wafels
14:30-15:30, Kerkdriel, Kulturhus De Leyenstein. Heerlijke Belgische wafels, vers van de pers en nog een beetje warm. Met wat kersen of slagroom of gewoon gewoon. Samen deze overheerlijk lekkernij maken, eten en mee naar huis nemen.