Zaltbommel op schema met huurwoningen

zaltbommel • De bouw van goedkope huurwoningen in de gemeente Zaltbommel ligt redelijk op schema. Dat blijkt uit het antwoord op schriftelijke vragen van de fractie van de PvdA/GroenLinks.

De partij stelde de vragen naar aanleiding van het 'Deltaplan Goedkope Huurwoningen', dat de gemeenteraad in januari 2016 heeft aangenomen. Daarin staat dat er 101 tot 129 huurwoningen extra zouden worden gebouwd. Volgens het college zijn er tot nu toe 106 nieuwe huurwoningen gebouwd. In De Waluwe, achter het noordelijkste blok van de Fiep Westendorpstraat zijn 28 nieuwe woningen gebouwd, die onlangs zijn opgeleverd. Het gaat om twaalf studios voor jongeren, zes woningen met een huur van 597,30 euro, vier kamers voor jongeren en een vrije sector-huurwoning.

In november 2017 zijn in de Waluwe de appartementengebouwen 'Pim' en 'Pom' opgeleverd, met hierin goedkope woningen voor jongeren, senioren en doorstromers. De huurprijzen liggen onder de 575 euro per maand.

In Aalst zijn in de Ham III vijftien goedkope woningen gebouwd en in Zuilichem negen. Een project in Brakel, met vier woningen aan de Vrijheidslaan is vervallen. Ook de geplande splitsing van ongeveer twintig huizen verspreid over de gemeente is niet doorgegaan.

De fractie van de PvdA/GroenLinks wilde ook van het college weten of er nogmaals een Deltaplan Goedkope Huurwoningen kan komen, voor het geval er nog steeds sprake is van een tekort. "Een nieuw Deltaplan wordt op dit moment nog niet geadviseerd", luidt daarop het antwoord. "Nu de in het Deltaplan benoemde projecten bijna zijn afgerond, zien we gedeeltelijk positieve resultaten. Er zijn echter ook op sommige locaties, vooral in de dorpen, verbeterpunten te constateren."

De gemeente heeft dit jaar weer een 'woningbehoefteonderzoek' laten uitvoeren. De resultaten daarvan worden binnenkort bekend gemaakt. "Via de prestatieafspraken 2019 worden de concrete bouwplannen voor volgend jaar met de gemeenteraad gedeeld", aldus het college.