Koninklijke Harmonie Semper Crescendo bestaat 130 jaar
Koninklijke Harmonie Semper Crescendo bestaat 130 jaar Foto: Lya Cattel

'Meer subsidie nodig'

maasdriel • De muziekverenigingen in Maasdriel hebben het financieel zwaar. Frans Heslenfeld van harmonie Semper Crescendo vraagt de gemeente om meer subsidie. PvdA/GroenLinks pleit voor 20.000 euro meer budget voor komend jaar.

Heslenfeld heeft de Maasdrielse politieke partijen een brief geschreven, naar eigen zeggen namens meerdere muziekverenigingen in de gemeente. "Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed. Voorheen kon er wel ergens in een schuur gerepeteerd worden, tegenwoordig zijn goede leslokalen en repetitieruimtes vereist; vaak ook verplicht vanuit wettelijke regelgeving", legt de voorzitter van de koninklijke harmonie in Kerkdriel uit.

Ook de kosten voor lessen, leiding en begeleiding zijn door de toenemende professionalisering de laatste tien tot twintig jaar veel meer dan gemiddeld gestegen. De problemen spelen overigens volgens Heslenfeld breder dan in de muziek.

Om de stijgende kosten op te vangen, organiseren de meeste verenigingen nevenactiviteiten. Heslenfeld: "Dat vraagt al veel vrijwilligers naast de vele vrijwillige taken die er al binnen een vereniging zelf zijn. Uitbreiding daarvan is nagenoeg onmogelijk."

De contributies zijn ook al meer dan gebruikelijk verhoogd. "Honderd procent verhoging in een paar jaar tijd is al voorgekomen."

Om deze redenen vragen de clubs om het subsidieplafond voor de categorie 'Amateuristische Kunst- en Cultuurbeoefening' in de begroting te verhogen. Heslenfeld wijst op de brede functie van (muziek)verenigingen: leefbaarheid, specifiek voor kleine kernen; ontwikkeling en behoud van conditie op psychisch vlak en van sociale vaardigheden, en verbindingen tussen mensen met verschillende leeftijden en achtergronden.

De Maasdrielse gemeenteraad bespreekt donderdag (8 november) de begroting voor volgend jaar. PvdA/GroenLinks heeft een amendement (wijziging op de begroting) voorbereid en gaat voorstellen 20.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de muziekverenigingen en andere amateuristische kunstverenigingen.


Janneke Boogaard