• O.a. Buster Keaton is te zien op de eerste filmavond.
• O.a. Buster Keaton is te zien op de eerste filmavond. Foto: aangeleverd

Nieuwe filmcyclus in Het Stroomhuis

neerijnen • Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen brengt deze maand november de nieuwe, vierdelige filmcyclus 'Film en Droom'. De eerste aflevering is op zaterdag 10 november. Voorafgaand is er een bijpassend filmetentje.

In de eerste aflevering van deze opmerkelijke cyclus zijn er een hoofdfilm en filmfragmenten te zien uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Die eerste films werden vertoond in variété theaters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen uit deze wereld van vermaak een rol gingen spelen in de cinema. Twee genieën van de slapstick zijn hieruit voortgekomen: Buster Keaton en Charley Chaplin. In hun humoristische films zien we vaak een voorkeur voor het uitbeelden van een droom, omdat daarin alles wat in het dagelijkse leven niet lukt noch is toegestaan, toch gebeurt. Het zijn geestige films vol verrassende stunts.

De drie verdere afleveringen van de cyclus zijn op donderdagavonden. Op 15 november gaat het over psychoanalyse (zoals van misdaadregisseur Alfred Hitchcock), op 22 november zijn dat nachtmerries (zoals van de beroemde Zweed Ingmar Bergman), en op 29 november staat de hedendaagse sciencefiction centraal (zoals van regisseur Christopher Nolan). De nieuwe filmserie wordt gepresenteerd door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis.

De films beginnen steeds om 19:30 uur. Op zaterdag 10 november is een combinatie met een etentje mogelijk (om 18:00 uur). Entree per avond: 10 euro (inclusief het etentje: 25 euro).Reserveren voor etentje is nodig en kan via de website.

q www.stroomhuisneerijnen.nl