Afbeelding
Foto:

Als politici uit één gemeente elkaar treffen, komt oud zeer boven

Stoelen niet aan te slepen bij debat

geldermalsen • Ruim voor acht uur zit de theaterzaal al bomvol; als even later de koffiedrinkers uit de hal zich ook melden, moeten er stoelen worden bijgesleept. Naar schatting volgen uiteindelijk zo'n 130 inwoners het debat, buiten de theaterzaal proberen tientallen belangstellenden de discussie te volgen.

Onder leiding van Albert Heller van De Gelderlander dagen de lijsttrekkers in korte één tegen één debatjes hun concurrenten uit. Elke politicus komt twee keer aan de bak: een keer als 'aanvaller', een keer als 'verdediger'.

De debatten lopen sterk uiteen. Sommige zijn fel. Zeker de schermutselingen tussen politici uit dezelfde gemeente, waarbij het nodige oud zeer boven komt drijven. Over andere onderwerpen bestaat nauwelijks verschil van mening. Soms maant Heller de sprekers toch vooral te reageren op de gestelde vraag en niet over te gaan op een ander onderwerp.

Agrarische groei

Andrea Zierleyn daagt namens nieuwkomer GroenLinks CDA-lijsttrekker Dittie van Zee uit. Zierleyn stelt vast dat het CDA mikt op agrarische groei. GroenLinks maakt zich zorgen over de toekomst van het fraaie landschap. "Hoe wilt u dat samen laten gaan met groei? Het moet echt anders, alleen groeien kan niet. Ik zie zoveel van die grote stallen verschijnen."

Maar Dittie van Zee – zelf agrariër – weet op dit gebied van wanten. "Het zijn juist de agrariërs die dit landschap beheren. Groei hoeft niet per se, maar agrariërs moeten wel een eerlijke boterham verdienen. Bovendien investeren ze al veel in duurzaamheid. En die grotere stallen komen juist door de voorschriften van de overheid", aldus Van Zee die haar opponent aan het eind van het debat een kistje met agrarische streekproducten aanbiedt.

Koopzondag

D66-lijsttrekker Ashley Karsemeijer gaat met Martha Kool – het 'gezicht' van de ChristenUnie in Geldermalsen – in debat over de koopzondag. "Ondernemers willen graag ondernemen. Geef ze de kans om zelf te beslissen of ze hun winkels open doen. Ondernemers zijn bang dat de klanten met Kerst hun inkopen in Tiel doen."

Volgens Kool loopt dat zo'n vaart niet. "Winkels zijn nog zes andere dagen in de week open." Bovendien heeft de CU principiële bezwaren tegen de koopzondag. "Wij kiezen voor een zorgzame samenleving: rust voor de ondernemer die niet open wil, het personeel en de gezinnen. Een collectief rustmoment voorkomt dat ondernemers en werknemers in tweestrijd raken."

VVD-voorman Edwin Loeff legt SGP-er Lourens van Bruchem het vuur na aan de schenen over deelname van de SGP aan de coalitie in Geldermalsen. Loeff vindt dat de SGP verzuimd heeft om tijdig in te grijpen toen het financieel mis dreigde te gaan bij De Pluk. Het treffen tussen Jos Rietbergen van Verenigd West Betuwe en PvdA-lijsttrekker Annet IJff over de Tweede Lingebrug is veel minder scherp.

Woningbouw

Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe voelt Ed Goossens van Dorpsbelangen aan de tand over woningbouw. "U zit al jaren in de coalitie, maar de woningbouw in Beesd is niet doorgegaan. Nu heeft dat jullie prioriteit. Wij willen bouwen in alle kernen."

Goossens legt uit dat door de crisis en de aandacht voor stagnerende projecten Beesd het kind van de rekening is geworden. "We moeten hard aan het werk om het woningcontingent van de provincie open te breken. Niet mauwen, maar bouwen. In alle kernen."

Heller sluit de avond af met de vraag welke partij verwacht minstens vier zetels in de nieuwe raad te halen. Na enige aarzeling steken alle tien politici hun hand omhoog; dat wordt dringen in een gemeenteraad met 31 zetels.

Een echtpaar uit Varik is in ieder geval een stuk wijzer geworden. "Jammer van dat onderling gekrakeel af en toe, maar wij hebben vanavond veel opgestoken. We zijn een stuk dichter bij onze keuze gekomen."


André Bijl