Toewijzing sociale huur blijft hetzelfde

maasdriel • De VVD kreeg geen steun voor het voorstel om vluchtelingen niet langer voorrang te geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen.

"Op de sociale huurwoningen staat een enorme druk. Iedere keer als een woningzoekende die aangewezen is op deze woningen aan de beurt is, gaat een statushouder voor", zei VVD-fractievoorzitter Ko Hooijmans. Dat vindt de VVD oneerlijk en het leidt tot scheve ogen, wat de integratie van statushouders - vluchtelingen met een verblijfsvergunning - niet ten goede komt.

Wethouder Erik van Hoften wees Hooijmans erop dat niet alleen statushouders onder bijzondere doelgroepen vallen, maar ook andere spoedzoekers. "Maximaal dertig procent van de huizen van de woningcoöperatie is bestemd voor die groep. Dat plafond is de afgelopen jaren niet in beeld geweest." Van Hoften gaf verder aan dat de gemeente geen plannen heeft voor speciale woningen voor statushouders. Subsidie hiervoor kan tot 31 december worden aangevraagd. "Dat is niet haalbaar."

Bij andere raadsleden leidde het voorstel tot verontwaardiging, vooral omdat Hooijmans niet had uitgezocht hoe lang andere woningzoekenden dan wel moeten wachten doordat statushouders voorgaan.