Asbest verwijderen vóór 2024 of later?

bommelerwaard • Een kleine meerderheid van de deelnemers aan het TIP Bommelerwaard Burgerpanel vindt het belangrijk dat asbestdaken vóór 2024 vervangen zijn.
In Maasdriel gaf de gemeenteraad het college in november vorig jaar opdracht om te inventariseren over hoeveel vierkante meter asbest het eigenlijk gaat in die gemeente. Ook wilde de raad in beeld hebben wat de gemeente verder onderneemt om te zorgen dat de sanering op tijd wordt opgepakt. "De provincie heeft inmiddels in beeld gebracht dat het in Maasdriel om vierduizend daken gaat met in totaal 590.000 vierkante meter asbest", zegt wethouder Erik van Hoften. Omgevingsdienst Rivierenland heeft voor de hele regio een stappenplan opgesteld dat klaarligt om uit te rollen. Van Hoften verwacht dat er rijkssubsidie beschikbaar komt als de einddatum voor het verwijderen van asbest definitief in de wet wordt geregeld. Die uitspraak deed hij twee weken geleden. De verwachting was toen dat die datum 1 januari 2024 zou worden, maar onlangs besloot de Tweede Kamer dat het een jaar later wordt.
Van het burgerpanel vindt ongeveer de helft dat de eigenaren van daken het vervangen zelf moeten betalen, de andere helft legt de rekening bij de overheid.