• Zo zag een mottekasteel eruit.
• Zo zag een mottekasteel eruit. Foto: aangeleverd

Bierbrouwer sponsort monument

kerkdriel • Aan de Duitse Weistraat komt een 'bescheiden doch educatief' monument voor het middeleeuwse kasteel dat op die plaats heeft gestaan. De brouwerij van Hertog Jan betaalt het gedenkteken.

De Maasdrielse gemeenteraad deed donderdag unaniem het verzoek aan het college om ruimte te reserveren voor zo'n monument.

Een mottekasteel is een toren op een terp, omringd met een houten wal. Daarvoor lag een voorburcht die ook met gracht en houtwal was afgescheiden. In geval van gevaar konden de dorpelingen zich terugtrekken naar de toren om zich aldaar te verdedigen.

De restanten van het mottekasteel werden gevonden bij archeologisch onderzoek dat de gemeente moest laten uitvoeren vanwege de plannen voor een waterberging aan de Duitse Weistraat.

D66-burgerraadslid Michiel de Raaf dook in de geschiedenis. Hij kon het vermoeden van de archeologen bevestigen dat het kasteel is gebouwd door niemand minder dan Hertog Jan I van Brabant. De locatie lag in 1286 in de frontlinie, Hertog Jan wilde met de bouw van de burcht de Bommelerwaard behouden voor Brabant, waar Tiel verloren leek te zijn aan Gelre.

"Deze burcht is in dit gedeelte van Nederland uniek. In de Bommelerwaard zijn er weinig resten uit die tijd bewaard gebleven", benadrukte De Raaf in een informatief document dat hij opstelde voor de gemeenteraad.

De brouwer van het bier met de naam Hertog Jan juicht aandacht voor de geschiedenis toe en is bereid 10.000 euro te sponsoren. Dat is genoeg om het monument mogelijk te maken. De gemeente gaat het onderhouden en laat het opnemen als tip voor toeristen in fietsroutes. Rond de waterberging was al een wandelpad gepland.

Er komen ook informatiepakketten voor de lokale basisscholen over het mottekasteel.

Ecologische bermen

PvdA-GroenLinks en D66 hadden daarnaast een motie voorbereid om bij de waterberging aandacht te besteden aan ecologische waterkanten, ten gunste van bijen en andere bestuivers. Maar dat verzoek aan het college bleek overbodig, want in het inrichtingsplan had de gemeente al opgenomen dat er wordt gewerkt volgens de afspraken van de Beedeals.

De start van de aanleg van de waterberging is vertraagd doordat een omwonende vreesde voor zijn privacy vanwege het wandelpad. Gesprekken met deze buurman hebben tot een bevredigende oplossing geleid, zodat het bestemmingsplan kon worden vastgesteld.

De komende periode worden spullen uit de tijd van het mottekasteel opgegraven. Daarna dient de locatie voor opvang van regenwater, met name tijdens hoosbuien die vanwege klimaatveranderingen steeds vaker voorkomen.


Janneke Boogaard