• De Heeren van Suylighem.
• De Heeren van Suylighem. Foto: Janneke Boogaard

Zuilichemse Bewoners Belangen (ZBB) blij met besluit

Voorlopig komt er geen 'Polenhotel'

zuilichem • Op de locatie van de Heeren van Suylighem is voorlopig geen mogelijkheid voor het vestigen van een hotel of pension.

De gemeente brengt een bestemmingsplan in procedure waarin geen 'logiesbestemming' meer is opgenomen. "Daarmee hopen we onomkeerbare en mogelijk ongewenste ontwikkelingen te voorkomen", aldus wethouder Gijs van Leeuwen.

Tot nu toe zat er wel een logiesbestemming op de locatie. Aanleiding voor de huidige eigenaar om er een plan te ontwikkelen om er huisvesting te bouwen voor rond de driehonderd arbeidsmigranten. Toen dat plan vorig jaar zomer bekend werd, ontstond er grote onrust in Zuilichem; de inwoners zagen het totaal niet zitten.

De gemeenteraad greep in door in de hele gemeente de mogelijkheid voor nieuwe hotels en pensions voor een jaar 'op slot' te zetten. Die 'time out' van een jaar loopt op 8 november af. Het nieuwe beleid van de gemeente voor huisvesting van arbeidsmigranten is echter nog niet klaar, vandaar dat nu in ieder geval de locatie Zuilichem 'op slot' blijft.

ZBB is blij

Actiegroep ZBB (Zuilichemse Bewoners Belangen) laat op facebook weten blij te zijn het met besluit van het college en er honderd procent achter te staan. "We hebben de gemeente op meerdere manieren en momenten duidelijk gemaakt dat om het vertrouwen van de dorpsbewoners te kunnen terugwinnen ze een zorgvuldig en duidelijk beleidskader moet scheppen en niet alles moet overlaten aan commerciële marktpartijen."

Woningen in dorpen

"Geconcentreerde huisvesting lijkt gezien het aantal arbeidsmigranten in onze gemeente één van de oplossingen", zegt wethouder Van Leeuwen. Vanuit een breed maatschappelijk panel van werkgevers, huisvesters en inwoners is aangegeven dat geconcentreerde huisvesting er aan kan bijdragen dat minder woningen in de dorpen worden opgekocht voor arbeidsmigranten. Het panel is sinds deze zomer twee keer bij elkaar gekomen. Er volgt nog een derde bijeenkomst, waar ook de gemeenteraad bij zal zijn.

"Uit het panel kwam ook naar voren dat er zorgen zijn over grootschalige huisvesting nabij de dorpen", aldus de wethouder. "Zeker als er ook veel arbeidsmigranten wonen in woningen in het dorp én bij een tuinder op het terrein. Een oplossing hoe wij deze puzzel moeten omgaan is er nog niet."

De afgelopen weken konden inwoners van de gemeente Zaltbommel een enquête invullen waarin werd gevraagd naar hun mening over de huisvesting van arbeidsmigranten. Die enquête is pas deze week gesloten, dus de uitkomsten zijn nog niet bekend.

Het nieuwe bestemmingsplan voor de locatie 'Heeren van Suylighem' ligt vanaf deze week ter inzage. Belanghebbenden kunnen dan een zienswijze indienen. Daarna gaat het plan naar de gemeenteraad, die het naar verwachting in de vergadering van 21 februari bespreekt.

Het besluit van het college betekent dat er nu wel nieuwe initiatieven voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten op andere locaties in de gemeente kunnen komen. De kans dat dat gaat gebeuren is echter niet zo groot: op geschikte plekken zit geen bestemming 'logies' of de plekken zijn niet groot genoeg.

Britta Alink