• Oud-wethouder Han Looijen opende de stalling in juni 2011.
• Oud-wethouder Han Looijen opende de stalling in juni 2011. archieffoto: Janneke Boogaard

Meer ruimte in fietsenstalling op station

zaltbommel • Gemeente Zaltbommel gaat actie ondernemen om meer ruimte te maken in de fietsenstalling bij het NS station.

De fietsrekken zijn meestal overvol, waardoor mensen hun fietsen ook buiten de rekken stallen. "In theorie is er voldoende capaciteit om alle fietsen een plek te geven", zegt wethouder Adrie Bragt. "Maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn." De huidige stalling is in juni 2011 geopend en telt meer dan duizend plaatsen in het onbewaakte gedeelte. Fietsen kunnen in de rekken op de grond en een verdieping hoger worden geplaatst, maar vooral bovenin plaatsen is niet voor iedereen even makkelijk. De meeste reizigers zoeken dan ook een plaatsje op de grond.

'Weesfietsen'

De komende weken gaan BOA's (Bijzonder Opsporings Ambtenaren) van de gemeente in de ochtenden op het station aan de slag. Zij spreken mensen aan die hun fiets buiten het rek stallen. Fietsen die op een hinderlijke plaats buiten het rek staan, worden terug in de rekken gezet. Bovendien laat de gemeente 'weesfietsen' en fietswrakken afvoeren om ruimte te maken in de stalling.

Het parkeren van fietsen is volgens Bragt al lange tijd een probleem bij het station. "Met deze acties zorgen we nu eerst voor meer ruimte voor fietsen", zegt hij. "Teveel ongebruikte fietsen nemen kostbare plaatsen in de rekken. In 2019 gaan we vervolgens structureel controleren op het station, want we willen dat het netjes blijft in de omgeving van het station."

Scooterplaatsen

Als het weer het toelaat, breidt de gemeente nog dit jaar de scooterparkeerplaatsen uit met ongeveer dertig plaatsen. De markering van die plaatsen pakt goed als het wordt aangebracht bij droog weer en als het niet vriest. Het aanpassen van de plaatsen kan in een paar dagen klaar zijn. Tijdens de werkzaamheden kunnen scooterrijders hun scooter tijdelijk op een andere plek bij het station parkeren. Vanaf 2019 riskeren verkeerd geparkeerde scooters een bekeuring van 65 euro.

De 'weesfietsen', dus fietsen die lange tijd in de stalling staan zonder dat ze lijken te worden gebruikt, worden de komende tijd afgevoerd en tijdelijk gestald bij de buitendienst in Gameren. "Daar staan op dit moment al 140 fietsen", vertelt wethouder Bragt. "Daarvan is ongeveer nog tien procent goed genoeg om op te knappen. We zijn nog aan het nadenken wat we met die fietsen gaan doen. Want het is ook jammer om ze allemaal te vernietigen."

Mensen die vermoeden dat hun fiets is afgevoerd, omdat hij lange tijd onbeheerd bij het station stond, kunnen de buitendienst opbellen via: 14 0418. Als hun fiets inderdaad bij de buitendienst staat, kunnen ze hem afhalen tegen betaling van 25 euro.

Britta Alink