Zaltbommelse begroting ziet er gezond uit

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel staat er financieel goed voor. De afgelopen jaren had de gemeente al een gezonde portemonnee, maar ook naar de toekomst toe is de verwacht gunstig.

"We hebben in Zaltbommel al een aantal jaren een investeringsgolf", licht wethouder Financiën Kees Zondag toe. "Het sportcomplex, de N322 en verschillende schoolgebouwen. En ook in de toekomst kunnen we blijven investeren, zoals bijvoorbeeld in het zwembad." Voor het zwembad heeft de gemeenteraad in februari van dit jaar al geld gereserveerd. Het nieuwe complex wordt gebouwd op het oude terrein van voetbalvereniging Nivo Sparta aan de Oude Bosscheweg, naast de scholen Cambium en Gomarus.

Wegen

Ook gaat de gemeente veel investeren in wegen, zoals de herinrichting van de J. Ekelmansstraat in Nieuwaal (2021), de kruising Beersteeg-Steenweg in Zaltbommel (2019), de E.P. van Ooijenstraat in Aalst (2020) en de Hofstraat in Nederhemert (2020). Verder staan in de begroting flinke bedragen voor onder andere duurzaamheid.

Het gaat momenteel zo goed met de gemeente, dat de rioolrechten voor de inwoners het komend jaar dalen. De begroting voor de lange termijn is niet helemaal zonder zorgen, waarschuwt het college. Een belangrijk aandachtspunt is het Sociaal Domein. Gemeenten krijgen van het Rijk steeds meer taken als het gaat over de zorg. "Wij hebben de afgelopen jaren vooral hard ingezet op preventie", aldus wethouder Zondag. "Dat werkt heel goed. Maar het risico bestaat dat we in de toekomst steeds meer zorgvragen gaan krijgen en dan is het nog maar de vraag of we dat allemaal nog kunnen opvangen." Om die extra vraag en dus extra kosten op te vangen, reserveert Zaltbommel dit jaar vast een half miljoen euro extra voor 2019. Het komende jaar wordt bekeken hoe de groei in de zorg structureel een plek kan krijgen in de begroting.

De gemeenteraadsvergadering over de begroting begint donderdag 8 november om 16:00 uur in het oude stadhuis op de Markt.