Afbeelding
Foto: Martijn Los

Gesprek over sterven

zaltbommel • Henk Veltkamp uit Zaltbommel schreef een boek over sterven. Zondag gaat hij erover in tweegesprek met Rein van Willigen. "Als je over de dood schrijft komt je eigen eindigheid boven."

Henk Veltkamp werkte zeventien jaar als geestelijk verzorger in een ziekenhuis in Eindhoven gewerkt. Hij begeleidde mensen die niet lang meer te leven hadden. Dit werk leidde na zijn pensionering tot het verzoek van Sonnevelt Opleidingen een cursus stervensbegeleiding te starten. "Er kwam van mijn ziekenhuisperiode weer zoveel boven", memoreert de 71-jarige, "dat ik besloot het op te schrijven." In vier maanden klaarde hij deze klus.

Een autobiografie wil hij 'Dichtbij de horizon' niet noemen, "... meer een verslag van mensen waar ik 'een eindje ben meegelopen'. Meevoelen." Het klinkt filosofisch - "...dat ben ik zeker, met beide benen op de grond" - en realistisch tegelijk "...er kwamen weer gezichten boven, aangrijpend."

Het is een stuk zelfconfrontatie: "Je schrijft ook over je eigen eindigheid. Hoewel ik de ervaring mis dat een dokter tegen mij zegt dat ik nog maar kort te leven heb. In mijn boek schrijf ik over geleende ervaring. Leed. Verdriet. Verbijstering. Het is nooit mijn eigen ervaring!"

Zo vaak met de dood te worden geconfronteerd, maakt de vroegere dominee van de Sint Maartenskerk allesbehalve somber. "Genieten. Het kan nu afgelopen zijn. Het leven is als een roos, schoonheid maar broos en kwetsbaar tegelijk. Ik maak hooguit plannen voor één jaar. Verder niet. Het leven is niet planbaar. De dood is ongrijpbaar."

Plastisch omschrijft de auteur het levenseinde als een deur die voor altijd dichtgaat. Over zijn eigen verscheiden denkt hij best wel na. "Over de mensen die dan verdrietig zullen zijn. Tenminste, dat verwacht ik", filosofeert hij met een glimlach. Hij omschrijft zichzelf als trouw, "...maar ook als iemand met soms rare ideeën. Jarenlang ben ik dominee geweest, zonder gedachten te koesteren over een leven na de dood."

Zondag 28 oktober vanaf 15:30 uur gaat Rein van Willigen in een tweegesprek met Henk Veltkamp, in de zojuist gerestaureerde Kapel van De Poorterij te Zaltbommel. De entree is gratis.