• René van Verseveld sluit zijn winkel in de Gamerschestraat en gaat in loondienst werken.
• René van Verseveld sluit zijn winkel in de Gamerschestraat en gaat in loondienst werken. Foto: Lya Cattel

De omzet werd elk jaar een beetje minder

'De Bourgondiër' neemt afscheid

zaltbommel • 'Lieve mensen, ik heb gekozen om 'het boek' De Bourgondiër te gaan sluiten'. Met deze boodschap op facebook kondigt René van Verseveld het einde van zijn kaas- en delicatessenwinkel in de Gamerschestraat aan.

Toen de nu 47 jaar oude René zijn winkel acht jaar geleden in Zaltbommel opende, zag de toekomst er prima uit. In een ruim pand in de Waterstraat, tussen de sigarenzaak van Ivens en het Chinese Quo Ching, ging de in Sliedrecht woonachtige ondernemer van start. Daarvoor werkte hij in de verkoop van babykleding en babyartikelen. De eerste jaren ging het goed met De Bourgondiër. "Vooral op de zaterdagen was het ontzettend druk", vertelt de goedlachse René. "We stonden dan vaak met z'n drieën in de winkel en konden het dan maar nét aan." Hij breidde zijn assortiment flink uit met nieuwe delicatessen, versgebrande noten en bonbons.

In maart 2014 werd de winkel getroffen door een grote brand. René is in die periode opgevangen door zijn collega-ondernemers in de straat, die met hem meeleefden. Gelukkig was hij goed verzekerd, zodat de verzekering alle kosten dekte. Binnen drie maanden was de winkel opnieuw ingericht en kon hij weer open. Toen al zag hij dat zijn omzetten steeds een beetje lager werden. De kosten bleven net zo hoog, dus toen zijn huurcontract in 2015 afliep, kon hij op zoek naar een kleiner, goedkoper pand. Dat vond hij in de Gamerschestraat. "Ook deze locatie is heel mooi", vindt hij nog steeds. "Het is een wat kleinere winkel, maar dat maakte voor mij niks uit, ik had niet zoveel ruimte nodig."

Zijn vaste klanten bleven hem trouw. Van sommigen wist hij al wat ze wilden hebben zonder dat hun bestelling hoefden doorgeven. "De mensen hier zijn écht Bourgondiërs", lacht hij. "Hollandse kazen, de worstjes, de lekkere buitenlandse kazen, ze vinden het allemaal heerlijk. En de mensen zijn ontzettend aardig en heel hartelijk. Ik heb met veel klanten een band opgebouwd, heb hun baby's groter zien worden, hun ouders een beetje ouder."

In de loop der tijd zag René echter dat het steeds stiller werd in zijn winkel. Volgens hem komt dat doordat steeds meer mensen hun aankopen online doen. "En als je veel online koop, kom je minder vaak in de stad", is zijn logische conclusie. Juist een zaak als De Bourgondiër moet het onder andere hebben van passanten, die iets lekkers in de etalage zien staan en dan even binnen lopen. "De zaterdagen zijn stiller dan in de eerste jaren, ook de koopavond is niet meer wat het geweest is." Toen hij de jaarcijfers van 2017 op een rijtje zette, drong het echt tot hem door: dit is niet meer vol te houden. Met pijn in het hart besloot hij afgelopen zomer samen met zijn vrouw dat het genoeg geweest was. En optimistisch als hij is, ging hij meteen aan de slag om te bedenken wat de volgende stap moest worden. Eén ding stond voor hem vast: hij wilde een baan in loondienst. En dus ging René op zijn 47ste aan de slag met sollicitatiebrieven. Tot zijn grote vreugde en trots is het gelukt, hij heeft een baan gevonden bij een groot transportbedrijf vlak bij zijn woonplaats. "Ik kan er op de fiets naar toe", lacht hij. Het belangrijkste vindt hij de 'sociale zekerheid', die hem te wachten staat. Als kleine ondernemer ben je erg kwetsbaar, ziek zijn kan niet, pensioenopbouw valt niet mee in een eenmanszaak. Een ander voordeel van zijn nieuwe baan is dat hij veel collega's krijgt en een opleiding krijgt aangeboden. Ook zijn twee kinderen zijn blij met zijn nieuwe baan: voortaan kan papa op zaterdag gewoon naar hun sportprestaties komen kijken.

Nog een paar dagen, dan gaat het boek definitief dicht. Zaterdag 27 oktober is De Bourgondiër voor het laatst open. Daarna gaat René de winkel leeghalen, opruimen en schoonmaken en een week later begint hij bij zijn nieuwe werkgever. Hij gaat Zaltbommel en vooral de klanten missen. Gezien de vele lieve reacties op facebook zal dat ook andersom het geval zijn.

Britta Alink