• V.l.n.r. Wouter de Jong, Adrie van der Meijden, Kai van Kooy, Tjeerd Smit en Ron Cretier.
• V.l.n.r. Wouter de Jong, Adrie van der Meijden, Kai van Kooy, Tjeerd Smit en Ron Cretier. Foto: Janneke Boogaard

'Leuke trigger voor restaurantbezoeker'

Bommelse koks aan de slag met bier

zaltbommel • De culinaire chefs en hun teams zijn al druk aan het experimenteren: november wordt de Bier/Spijs-maand bij drie restaurants in het centrum van Zaltbommel. Alle drie worden ze door de Zaltbommelse Stadsbrouwerij van Adrie van der Meijden voorzien van een ander biertje.

"Een leuke uitdaging, het is weer eens wat anders dan de combinatie 'spijs en wijn'", vindt Wouter de Jong van Jeszebels.

"Bier is hip, leuk om daar iets mee te doen, ieder op onze eigen manier", vindt ook Tjeerd Smit van De Verdraagzaamheid. "Ieder van ons krijgt de vrije hand in wát we precies doen, passend bij het eigen concept als je kijkt naar zaken als het aantal gangen en de prijs."

Harmonie

De Jong, die zijn draai al aardig gevonden heeft als nieuwe chef bij Jeszebels, licht een tipje van de sluier op: "Wij gaan een viergangenmenu aanbieden, inclusief twee biertjes. De beide soorten worden elk verwerkt in twee gerechten. Ik heb er veel zin in om een mooie harmonie te bereiken in smaak tussen het gerecht en de drank. Koken met bier geeft veel mogelijkheden."

Ook Ron Cretier van brasserie De Poorterij was meteen enthousiast toen buurman Adrie het plan voorlegde. "Het is positief om je product te combineren met andere items. Door met elkaar dingen te organiseren, zetten we Zaltbommel op de kaart."

Beleving

"Die vlaggen met 'Beleef Zaltbommel' hangen er tenslotte niet voor niets", knipoogt Adrie, die op zijn fiets een rondje Zaltbommel deed om zijn idee door te nemen met de collega-vaklieden in de horeca. "Ik liep al langer met deze gedachte rond. Ik zoek het liever in dit soort initiatieven dan dat ik mijn brouwerij uitbreid in capaciteit en meer liters ga brouwen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit, daar gaan we voor."

De Bier/Spijs-menu's zijn vier vrijdagen en zaterdagen bij de drie de restaurants te bestellen, te beginnen op vrijdag 2 november. Ook de Stadsbrouwerij zelf staat in het teken van de Bier/Spijs-maand. Adrie licht toe: "Mensen die hier op vrijdagavond één van de bieren bestellen die in de restaurants gebruikt worden, krijgen er een amuse bij, bereid door het betreffende restaurant."

De initiatiefnemers hopen gasten te verleiden alle drie de restaurants aan te doen tijdens de Bier/Spijs-maand. "Ik denk dat het een leuke trigger is voor mensen", zegt Ron. Als extra stimulans krijgen bezoekers bij hun eerste Bier/Spijs-menu een stempelkaart. Als ze bij de drie adressen een stempel hebben verzameld, kunnen ze de kaart bij de Stadsbrouwerij inleveren in ruil voor een lekker presentje.

Wie wil reserveren, kan dat doen bij het restaurant naar keuze.


Janneke Boogaard