• De gemeente Maasdriel eerde Van Eeuwijk naar aanleiding van het winnen van het Nederlands Kampioenschap.
• De gemeente Maasdriel eerde Van Eeuwijk naar aanleiding van het winnen van het Nederlands Kampioenschap. Foto: Lya Cattel

Visser uit Alem hengelt Nederlands Kampioenschap binnen

'Ik wil van iedereen winnen'

alem/regio • Menig sportvisser was niet al te goed gemutst na het NK Zoetwatervissen dat eind augustus in 's-Hertogenbosch plaatsvond. De reden; er zat naar hun zin te weinig vis in het water. Dat gold niet voor Frits van Eeuwijk. De inwoner van Alem hengelde maar liefst zestig tot zeventig vissen binnen en kroonde zich daarmee tot Nederlands Kampioen in de leeftijdscategorie 55+. Het was één van de weinige prijzen die nog ontbrak in de prijzenkast van de 68-jarige sportvisser: "Ik heb er zeventien keer aan meegedaan, maar nog nooit gewonnen. Een Nederlands Kampioenschap is natuurlijk altijd iets wat je graag wilt winnen. En deze keer lukte het", vertelt het lid van Hengelsportvereniging De Alver, die zich voorafgaand aan het kampioenschap alvast voorbereid had op wat hij kon verwachten: "Omdat het zo dicht in de buurt is, heb ik eerst al een keer of vijf, zes geoefend. Als je dat gedaan hebt weet je hoe je ze moet vangen en op welke soorten je je moet richten. Dat zegt natuurlijk nog niet alles, want tijdens het oefenen ging het dan wel best goed; als zo'n wedstrijd aan de orde is, is het nog altijd stukken moeilijker."

De nauwgezette voorbereiding wierp desalniettemin zijn vruchten af: "Ik was erop voorbereid dat ik weinig of geen voorns zou vangen, maar toch heb ik als één van de weinigen nog vier dikke voorns kunnen vangen. En ik heb de hele wedstrijd niet 'kapot' gezeten. Dat wil zeggen dat ik niet één keer stil heb gelegen, terwijl veel andere deelnemers dat wel hadden."

Dat Van Eeuwijk de Nederlandse titel opeiste in de leeftijdscategorie 55+ is hem zijn eer te na, geeft hij grif toe: "Jaren geleden was het nog gewoon één kampioenschap. Jammer dat er nu twee losse categorieën zijn. Je wilt toch van iedereen winnen."

Wat zijn internationale ambities betreft viste hij vijf keer voor Nederland. Drie wedstrijden in het Ne-Du-Lux-team en twee keer in een mix van het Ne-Du-Lux-team en het Zeslanden-team. Kortom; met de gedrevenheid van de inwoner uit Alem zit het ondanks zijn leeftijd nog altijd goed. Enkele jaren geleden wilde hij, op advies van bondscoach Jan van Schendel, nog mee vissen in de nationale veteranencompetitie, voor een plaats in het WK-team. "Maar mijn vrouw, die helemaal niet moeilijk doet over het vissen, vond drie hele weekenden van huis een beetje teveel van het goede. Vandaar dat ik er toch vanaf heb gezien. Gemiste kansen misschien, maar een NK winnen is ook erg mooi. Dat geeft wel genoegdoening."

En dus mocht Van Eeuwijk zich donderdag op het gemeentehuis in Kerkdriel melden, om aldaar een oorkonde en een plaquette met inscriptie in ontvangst te nemen. Het is een voorproefje voor 17 november, wanneer alle Nederlandse sportvis-toppers, inclusief Van Eeuwijk, op Papendal gehuldigd worden voor hun prestaties in het voorbije jaar. "Daar is de crème de la crème aanwezig. Iedereen wordt daar gehuldigd. Het kan nu niet anders, maar ik moet eerlijk zeggen dat zoiets voor mij niet per se hoeft. Ik ben een beetje behoudend in zulk soort dingen. Ik hoef niet zo nodig op de voorgrond te staan. Laat mij maar een beetje in de luwte."

Martin van Hemert