Zaltbommel vervangt honderden populieren

zaltbommel • De gemeente kapt dit najaar 390 populieren in Kerkwijk, Delwijnen en Zaltbommel. Kort na de kap en tijdens de Nationale Boomfeestdag komen er weer nieuwe bomen, meestal weer populieren, voor terug.

"Het is altijd spijtig om bomen te moeten kappen", zegt wethouder Adrie Bragt. "Maar deze bomen zijn oud en daardoor neemt het risico dat taken breken toe. Daarom moeten we het wel doen." De eerste oude populieren worden gekapt op de Kerkwijksekade in Kerkwijk, tussen 22 en 26 oktober. Het gaat daar om honderddertig bomen. De gemeente knapt daar ook het asfalt op, tussen de Viaductweg en de Walderweg. Dat werk duurt naar verwachting tot Kerstmis en tot die tijd is de weg afgesloten voor verkeer. Omwonenden krijgen hierover nog een brief van de aannemer. In januari kan de gemeente de nieuwe populieren terugplanten.

Op de Brakelsestraat in Kerkwijk maken tussen november en januari zo'n negentig oude populieren plaats voor nieuwe. Vorig jaar zijn op deze straat ook al bomen vervangen. De gemeente gaat verder vanaf het gedeelte dat vorig jaar op Boomplantdag is aangeplant. Ook dit jaar plant de gemeente tijdens Boomplantdag nieuwe bomen op deze plek, samen met leerlingen van diverse scholen. Honderddertig populieren aan de Eendenkade in Delwijnen, op het stuk tussen de Delwijnsestraat en de Riemerstraat, verdwijnen ook komende winter. En in het Torenstraatje in Zaltbommel maken veertig oude populieren plaats voor nieuwe.

Zaltbommel wil jaarlijks een extra ton gaan steken in het beheer van het openbaar groen. Dat staat in de begroting, die op 8 november door de gemeenteraad behandeld wordt.

Onkruidbestrijding

Er komt onder andere meer aandacht voor onkruidbestrijding. "We willen een extra rondje gaan maken om de stoepen en straten netjes te houden", aldus Adrie Bragt. Sinds de gemeente geen gif meer mag gebruiken bij de bestrijding van het onkruid, is het aantal klachten van inwoners flink toegenomen.