Afbeelding
Foto: aangeleverd

Gemeente haalt grafstenen weg

brakel • In de week van 15 oktober zijn er werkzaamheden op de algemene begraafplaats in Brakel. De gemeente verwijdert dan grafbedekking (meestal een grafsteen en beplanting) van graven waarvan de grafrechten niet verlengd worden.

Hierover maakte de gemeente afspraken met de nabestaanden van de overledenen die afstand doen van de grafrechten. In november komen vervolgens, als de nabestaanden het op prijs stellen, gedenkplaatjes met naam, geboorte- en sterfdatum van de overledenen op het herinneringsmonument op die begraafplaatsen.

Herbegraven niet nodig

De werkzaamheden in oktober zijn alleen bovengronds. Op dit moment is er namelijk nog genoeg ruimte op de begraafplaats in Brakel. Naar verwachting blijft dat de komende jaren ook zo. De stoffelijke resten van overledenen op deze begraafplaats blijven sowieso altijd op de begraafplaats in Brakel. Als er in de toekomst ruimte nodig is, dan zullen de stoffelijke resten herbegraven worden in het verzamelgraf op deze begraafplaats. "Dat gebeurt altijd pas wanneer het nodig is, we willen zo veel mogelijk rust op de begraafplaats", aldus de gemeente.

Sommigen van de nabestaanden kiezen ervoor om zelf de grafbedekking te verwijderden. Bij de overige graven verwijdert de gemeente de grafbedekking. In Brakel gaat het om zo'n 350 graven.

Eerder dit jaar zijn deze werkzaamheden op de begraafplaatsen in Nederhemert, Zuilichem, Aalst en Nieuwaal geweest. Volgend jaar zijn de begraafplaatsen in Bruchem, Gameren en Zaltbommel aan de beurt.

Grafrechten

Grafrechten geven recht op een graf voor een bepaalde periode. De gemeente houdt een administratie bij van alle mensen die begraven zijn op de begraafplaatsen. Uiterlijk een jaar voordat de grafrechten verlopen neemt de gemeente contact op met de rechthebbende (meestal de nabestaanden van de overledene) bij wie de grafrechten verlopen. De rechthebbende kan er vervolgens voor kiezen de grafrechten te verlengen in termijnen van tien jaar of om afstand te doen van de grafrechten.


Aanpak kruising N831 nog onbekend

ammerzoden • Het is niet zeker of de kruising van de Bernseweg met de Weigraaf in Ammerzoden zo wordt ingericht dat de hoofdstroom van het verkeer om Hedel en Ammerzoden heen wordt geleid. Dat schrijven burgemeester en wethouders van Maasdriel aan de gemeenteraad. B&W hadden aan de provincie gevraagd of de voorrangssituatie op de kruising veranderd kan worden, omdat de provincie toch al onderhoudswerk ging doen. De provincie ging akkoord, mits de gemeente het gedeelte van de kruising tot aan de bebouwde kom over zou nemen en financieel zou bijdragen. De gemeenteraad heeft daarvoor eerder geld beschikbaar gesteld. "Maar uit de evaluatie van deze variant door de provincie is gebleken dat dit meer veiligheidsrisico's met zich meebrengt dan een normaal kruispunt of een rotonde, vanwege de vrijliggende fietspaden. Nu is het de vraag of het beoogde ontwerp doorgaat", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede. Een onafhankelijk bureau is ingeschakeld om de verkeersveiligheid te beoordelen. "Als de provincie op basis daarvan toch een andere variant kiest, trekken we onze bijdrage in", zegt De Vreede.