Afbeelding
Foto: aangeleverd

Thom Ummels verlaat de politiek

zaltbommel • D66 fractievoorzitter Thom Ummels treedt binnenkort terug als lid van de gemeenteraad in Zaltbommel.

Thom en zijn vrouw gaan verhuizen naar Lelystad, de plaats waar ze 25 jaar gewoond hebben. Hun kinderen en kleinkinderen wonen ook in Flevoland. De verhuizing is versneld door het tegenvallende verkiezingsresultaat. Bij de gemeenteraadsverkiezingen ging de fractie van D66 van twee zetels naar één.

Ummels heeft de afgelopen maanden zijn opvolgster Elke Meyers ingewerkt. Hij blijft in de gemeenteraad tot na de behandeling van de begroting en neemt waarschijnlijk in de gemeenteraad van 15 november afscheid. Meyers wordt in de raadsvergadering van 13 december formeel benoemd als raadslid.

Thom Ummels heeft er ruim twaalf jaar in de lokale politiek op zitten. Van 2006 tot 2010 was hij voor D66 burgerraadslid en van 2010 tot heden was hij voor deze partij lid van de gemeenteraad van Zaltbommel. Na de verkiezingen van 2014 volgde een breuk met Frits van der Schans en werd Ummels fractievoorzitter.

Naast zijn reguliere werk als raadslid had Thom Ummels een aantal specifieke functies. Zoals lid van de werkgeverscommissie, lid van de werkgroep kerntaken, en oprichter en coördinator van de werkgroep 'Een Goede Raad'. Deze werkgroep heeft tot doel inwoners meer te betrekken bij de lokale politiek. Zo kwam ze met het initiatieven als 'Gast van de raad', 'De raad on tour' en de Jeugdgemeenteraad.

Ummels is mede-oprichter van het TRIP (toeristisch recreatief informatiepunt) en was jarenlang vice-voorzitter van het Platform Promotie Bommelerwaard (PPB) en bestuurslid van het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland (RBT).

Afdelingsvoorzitter Piet van Wesemael vindt het erg jammer, dat Thom Ummels terugtreedt. "Thom heeft politiek leiderschap getoond in voor D66 moeilijke tijden. Als het politieke gezicht van D66 heeft hij samen met anderen de partij nieuw elan gegeven. Wij hebben hierdoor meer actieve leden gekregen en ons ook in Maasdriel kunnen positioneren. Daarnaast heeft hij burgerleden en fractievolgers wegwijs gemaakt in de gemeentelijke politiek. Het beste bewijs hiervan is zijn opvolgster Elke Meyers, die goed voorbereid haar nieuwe rol als raadslid kan gaan invullen."

Thom Ummels blijft op cultureel gebied en als dichter wel in de regio actief, onder andere in het kader van het Cultuur Festival Bommelerwaard volgend jaar.