Rotondereclame kan pas over vijf jaar anders

zaltbommel • De komende vijf jaar verandert de reclame op rotondes in de gemeente Zaltbommel slechts op details.

De gemeenteraad uitte al voor de zomervakantie haar ongenoegen over de uitwerking van het idee om rotondes te verfraaien. De gedachte van de raad was dat lokale hoveniers er hun visitekaartje van konden maken of dat clubs een rotonde zouden bijhouden, wat voor de gemeente dan ook nog eens een bezuiniging opleverde.

Het college ging met het plan aan de slag, maar volgens B&W was er geen belangstelling bij hoveniers. Het college heeft toen besloten een bureau in de arm te nemen dat reclameborden op de rotondes plaatst en het onderhoud ervan voor zijn rekening neemt.

"Die andere invulling hadden we vooraf moeten melden aan de raad, dat is helaas niet gebeurd", ging wethouder Gijs van Leeuwen donderdag plaatsvervangend door het stof. Hij was nog niet aangetreden toen dit zich afspeelde.

Teletubbies

Onder andere het CDA, dat ooit als eerste met het idee voor 'geadopteerde rotondes' kwam, had het onderwerp opnieuw op de agenda gezet uit onvrede met de schriftelijke uitleg van Van Leeuwen over de gang van zaken. "Een kletskoekverhaal", mopperde CDA-fractievoorzitter Hein de Kort.

Frits van der Schans baalt elke keer als hij over de Van Heemstraweg rijdt en bij Gameren of Zuilichem de rotonde neemt. "Ik vraag me elke keer af wanneer er een Teletubbie tevoorschijn komt", verwees hij naar de saaie grasheuvels die de rotondes nu zijn. Ook had hij kritiek op de invulling van sommige reclames. Zo wordt op de Steenweg, waar veel jeugd langs fietst, alcoholische drank gepromoot.

Van Leeuwen beloofde met de exploitant in overleg te gaan over deze specifieke reclamebordjes en in het vervolg extra goed te letten op de inhoud van de reclames. Ook is hij met het reclamebureau in overleg over aanpassing van de bordjes op de schaapjesrotonde, omdat die nu het kunstwerk van Joris Baudoin ontsieren. Waarschijnlijk worden de bordjes op deze plek verlaagd.

Meer veranderingen zitten er nu niet in zonder hoge kosten; het college heeft een contract afgesloten voor vijf jaar. De raad bedong een evaluatie in 2021, zodat er in elk geval nog voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen een besluit over de verdere toekomst genomen kan worden.

Janneke Boogaard