• Ad Muijlwijk, Arend Nijstad, Ilze Boerboom, Gerrit Schouten en Hanneke de Wit.
• Ad Muijlwijk, Arend Nijstad, Ilze Boerboom, Gerrit Schouten en Hanneke de Wit. Fotolux.nl

Subtiel toneel Saam over euthanasie

zaltbommel • Theatergroep Saam kan terugkijken op vier geslaagde voorstellingen van het unieke toneelstuk 'De Franse Geranium'.

In dit zeer indrukwekkende stuk staat euthanasie centraal. Het is niet alleen geregisseerd maar ook geschreven door Arlien Coolen uit Zaltbommel. En op de planken gezet door de theatergroep Saam, bestaande uit een selectie Bommelerwaardse amateurtoneelspelers.

Arlien zocht en vond een moderne accommodatie voor het stuk bij Lensen aan de Schimminck in Zaltbommel. Lensen stelde de nodige ruimten spontaan ter beschikking, iets waar Saam dankbaar gebruik van maakte.

'De Franse Geranium' gaat over een vrouw die is uitbehandeld en die op haar zestigste verjaardag een streep onder haar lijden wil laten zetten. Zij is omgeven door een begripvolle vriend (Arend Nijstad), een sympathieke vriendin (Hanneke de Wit) en twee buurmannen die steeds met elkaar overhoop liggen. De één (Ad Muilwijk) is op principiële gronden fel tegen vrijwillige levensbeëindiging. De ander (Gerrit Schouten) doet daar aanzienlijk luchtiger over.

Op het laatst komt de arts (Riek Muilwijk) tevoorschijn, die een einde aan het leven van de ongeneeslijke en veel pijn lijdende zieke maakt. De patiënte wordt op een zeer subtiele en aangrijpende manier op de planken gezet door Ilze Boereboom.

Denkend over de titel 'De Franse Geranium' wordt pas tegen het einde van het verhaal duidelijk waarom deze was gekozen. Het bleek namelijk de lievelingsbloem van de bewogen buurman te zijn, die hij zijn buurvrouw kort voor haar dood cadeau gaf.

Om tot een uitvoering te komen, die de toeschouwers diep raakte, is de theatergroep samen met Arlien bijna twee jaar bezig geweest om tot een voor tegenstanders en voorstanders van euthanasie acceptabele uitvoering te komen. Geen wonder dan ook dat er na afloop nog lang werd nagepraat.

Saam verwacht enkele uitnodigingen om de voorstelling nog een aantal keren te brengen.

Gerrit Verkuil