• Stephan en Bumper weten nog niet waar hun avontuur eindigt.
• Stephan en Bumper weten nog niet waar hun avontuur eindigt. Foto: Fred van Berge

'Na alles wat we meemaken, hoop ik dat we bij elkaar blijven'

Pup maakt politiewerk populair

regio • "Ach ja, iemand moet toch de lijn vasthouden." Het antwoord van hondengeleider Stephan op de vraag hoe het is om beroemd te zijn, verraadt dat hij nog altijd niet echt gewend is aan alle belangstelling. Wie had dan ook kunnen denken dat een foto van een schattige pup zou leiden tot zo'n enorme schare fans.

Stephan, die werkt in de politieregio Rotterdam maar woont in de Bommelerwaard, gaat nog even terug naar het begin. "De meeste surveillancehonden komen bij de politie als ze drie jaar oud zijn. Tot die tijd worden ze getraind door particulieren. De beste worden eruit gepikt. Mijn baan als instructeur is om een hond met zijn geleider vervolgens op te leiden voor het politiewerk. Maar ik wilde graag een keer een pup helemaal zelf trainen, als leertraject."

Politie Rotterdam zag daar ook wel iets in, dus kwam Bumper begin 2017 bij Stephan in huis. Al meteen ging hij mee naar het werk. "Op het politiebureau stak hij een keer zijn snuit in een Danone-bekertje en dat bleef zitten. Heel grappig natuurlijk! De foto die we op het twitteraccount van de eenheid Rotterdam zetten, leidde tot zoveel reacties dat de afdeling communicatie mij belde of ik niet een filmpje van Bumper kon maken."

Het vervolg in het kort: Bumper kreeg een eigen facebookaccount, dat nu bijna de honderdduizend likes aantikt. Op Instagram heeft hij 25.000 volgers en op Youtube bijna 10.000 abonnees. Zo bood Bumper een leertraject dat veel verder ging dan Stephan vooraf voor ogen had. "Ik heb de afgelopen tijd enorm veel geleerd over het bereik en de mogelijkheden van social media."

Het duo was natuurlijk al ver buiten Rotterdam bekend, maar nu hangen er zelfs levensgrote posters van hen in de Bommelerwaard. Dat heeft alles te maken met het boek dat deze week - op dierendag - verschijnt: Bumper de Politiepup. Uitgeverij Meulenhoff/De Boekerij organiseert zaterdag samen met The Read Shop Hedel de officiële presentatie. Omdat de boekwinkel te klein is om de verwachte drukte aan te kunnen, is de meet and greet met Bumper, Stephan en schrijver Koen van Santvoord in dorpshuis Gelre's End.

Het driehonderd pagina's tellende boek gaat over de opleiding van Bumper en is door Van Santvoord in nauwe samenwerking met Stephan geschreven. De drie perspectieven - die van de schrijver, de hond en 'die bolle' oftewel Stephan - maken het boek samen met de vele full colour foto's heel aantrekkelijk voor de lezer.

De hoofdpersoon in kwestie dartelt intussen rond in de tuin bij Stephan thuis. Bumper is nu bijna twee, over een jaar is het grote moment daar: zal hij goed genoeg zijn om als politiehond aan de slag te gaan? "Bumper is geen natuurtalent", zegt Stephan nuchter. "Dat is voor mij als opleider alleen maar extra leerzaam, maar het is wel spannend hoe het uitpakt."

Dubbel is het ook: als Bumper surveillancehond wordt, blijft hij niet bij Stephan. "Als instructeur draai ik weinig diensten op straat, dan zou Bumper te weinig ingezet worden om rendabel te zijn voor de politie. Dat wist ik van tevoren, maar natuurlijk hecht je je toch aan een pup. En zeker na alles wat wij samen meemaken, hoop ik stiekem dat we toch bij elkaar blijven." Die kans zit erin, want een extern bureau buigt zich momenteel over de vraag op welke manier Bumper de grootste waarde heeft voor de politie. Misschien is dat wel de positieve boost die hij geeft. "Als politie heb je niet veel mogelijkheden om jezelf positief te profileren, wij komen meestal als er minder leuke dingen aan de hand zijn. Met Bumper lukt dat wél. Ik ben heel benieuwd. Wat er na de laatste bladzijde van het boek gebeurt, is ook voor mij onduidelijk. Misschien komt er nog wel een deel 2!"

Wie zaterdag een gesigneerd exemplaar wil, moet zich vooraf aanmelden via www.boekerij.nl/bumper. Er volgt dan bericht met een tijdstip. 'Bumper de Politiehond' kost 19,99 euro. De politie schenkt de royalty's aan Stichting Hulphond Nederland.


Janneke Boogaard