Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Enquête over huisvesting arbeidsmigranten

zaltbommel • Tot 23 oktober kunnen inwoners van de gemeente digitaal, schriftelijk of telefonisch een enquête invullen over de huisvesting van arbeidsmigranten.

"We proberen zoveel mogelijk inwoners te bereiken", zegt wethouder Gijs van Leeuwen. De vragen gaan onder andere over omvang en locatie van huisvesting en over het samen leven met de arbeidsmigranten. De gemeente worstelt al geruime tijd met de hoeveelheid werknemers uit het buitenland, die vooral in de kassen aan het werk zijn.

Een speciaal burgerpanel is inmiddels al twee keer bijeen gekomen. Na de tweede panelbijeenkomst, vorige week woensdag, was de conclusie dat huisvesting van arbeidsmigranten op het terrein van de werkgever de voorkeur heeft van het panel. Daarvooer moeten volgens het panel voorwaarden komen. Onder andere over aantallen en over de verschijningsvorm. Een mogelijkheid is om het aantal arbeidsmigranten dat mag wonen op het terrein af te laten hangen van de teelt per hectare. De huisvesting zou daarnaast niet hoger dan de kas moeten zijn en landschappelijk ingepast zijn én comfortabel om in te wonen. Ook voor logistieke dienstverleners geldt: zorg dat de huisvesting zo dicht mogelijk bij het werk is, ook om verkeersbewegingen te minimaliseren.

Geconcentreerde huisvesting lijkt gezien het aantal arbeidsmigranten dat hier nu al woont en werkt noodzakelijk, volgens wethouder Van Leeuwen: "Daarnaast moeten we af van het opkopen van woningen voor arbeidsmigranten in kleine kernen. Daar kan geconcentreerde huisvesting aan bijdragen. Een oproep die we hiervoor kregen is het 'bed voor bed' principe; als er een geconcentreerde locatie komt, zou dat betekenen dat woningen in die plaats dus weer in de verkoop gaan."

De enquête kan tot dinsdag 23 oktober 12:00 uur worden ingevuld via https://enquete.toponderzoek.com/huisvesting. Het invullen gebeurt anoniem en duurt ongeveer 15 minuten.

Wie geen computer of internet heeft kan bellen naar: 085-4860103 en telefonisch de vragenlijst invullen. Tweeduizend adressen in de gemeente krijgen bovendien een schriftelijke uitnodiging om mee te doen aan de enquête. Daarnaast krijgen een Zaltbommelse leden van het burgerpanel TIP Bommelerwaard een mail met een inlogcode en het verzoek om de enquête in te vullen.