Provincie trekt geld uit voor asbestdaken

regio • Met de 'Asbestschakel' wil de provincie Gelderland mensen stimuleren asbest van hun dak te halen. Daarvoor is vier miljoen euro uitgetrokken.

Mensen kunnen online makkelijk een offerte laten maken om hun asbestdak te laten saneren en vervangen. Ze zien direct wat het gaat kosten. "We regelen alles. Van de saneerder tot vergunningen en van de daklegger tot inventarisatiebureau", zegt Jeroen Klinkhamer van de Asbestschakel. Gedeputeerde Bea Schouten vult aan: "Zo kunnen we mensen sneller overtuigen hun dak daadwerkelijk aan te pakken. Dat is hard nodig, want we hebben nog heel veel asbestdaken te gaan."

In Gelderland ligt nog zo'n twintig miljoen vierkante meter asbestdak. Volgens een wet die het Rijk heeft aangekondigd, moet dit allemaal voor 2024 gesaneerd zijn. De provincie heeft daarom vier miljoen euro uitgetrokken om de sanering sneller te laten gaan. "De Asbestschakel is een succesvol nieuw initiatief uit Overijssel, daarom heb ik ze gevraagd om ook een Gelderse coöperatie op te richten", aldus Bea Schouten.

"Een asbestdak saneren is complex. Eerst moet een inventarisatiebureau komen beoordelen of er daadwerkelijk asbest ligt. Daarna moet er een saneerder ingehuurd worden en heb je een sloopvergunning nodig. Een speciaal vrijgavebureau moet dan officieel bevestigen dat het asbest weg is. En dan heb je natuurlijk nog een nieuw dak nodig", legt Klinkhamer uit.

De Asbestschakel zorgt ervoor dat er binnen een paar dagen een nieuw dak ligt en men heeft altijd één aanspreekpunt. Er kunnen ook zonnepanelen op het nieuwe dak gelegd worden.

Afgelopen maand is er een eerste proef geweest om te testen hoe de deelnemende bedrijven in Gelderland samenwerken en wat er nog verbeterd kon worden. Die proef is succesvol afgerond.


q asbestschakel.nl