• Het moment waarop invaller Junior van Beers een strafschop verdient.
• Het moment waarop invaller Junior van Beers een strafschop verdient. Foto: Gerald van Zanten

Titelfavorieten houden elkaar in wurggreep in openingsderby

'Gelijkmaker was de doodsteek'

aalst • Beiden kunnen ze ermee leven dat de derby een punt heeft opgeleverd. Niet verliezen in de openingswedstrijd van de competitie prevaleerde voor Frank Brands en Theo de Boon zaterdag boven alle registers open gooien om de aartsrivaal een valse start toe te dienen.

Een paar minuten leek het erop dat de wedstrijd op een regenachtig sportpark De Maaskant toch ging ontbranden. Willem Looijen opende de score door een veel te korte terugspeelbal van Rick van Pinxten genadeloos af te straffen. Maar amper vier minuten later was de stand alweer gelijk. Sjors Maas benutte de door Junior van Beers verdiende strafschop. En dus moesten de toeschouwers zich na afloop tevreden stellen met een zo goed als bloedeloze derby en de twee trainers met een punt. Dat deed Nivo Sparta-trainer De Boon dan ook: "Zo'n eerste wedstrijd wil je niet verliezen en uiteindelijk kan ik wel leven met een gelijkspel. De verschillen tussen beide clubs zijn minimaal, dus ik heb ook in de bespreking gezegd dat details gaan bepalen wie er wel of niet wint. Zij maken een fout met een te korte terugspeelbal en wij maken een duwfout waar een pingel uit komt. Dan heb je een groot deel van het verhaal al verteld", aldus De Boon, die vooral baalde van de snelle gelijkmaker. "Als je op voorsprong komt, moet je zorgen dat je dat langer blijft. Die gelijkmaker was de doodsteek voor de wedstrijd."

Ook Roda Boys-trainer Brands kon leven met het punt: "Volgens mij is iedereen het er wel over eens dat dit een terechte uitslag is. Ik denk dat wij aan de bal iets meer lef hadden, maar de wedstrijd was wel aardig in evenwicht. Ik denk dat we nauwelijks iets hebben weggegeven. Tja, die goal. Dat was Comedy Capers. We hadden daarvoor ook al twee van die half/half korte ballen. Da's natuurlijk niet handig. Zonder een kans kunnen ze toch tot scoren komen. Da's een beetje jammer", aldus Brands met gevoel voor understatement. "Wij mogen zo'n goal niet tegen krijgen. Dat mag ons niet overkomen met de kwaliteiten die we hebben. Voor de rest hebben we wel goed gespeeld. We speelden voor de winst, maar wel zonder alles open te gooien. Ik kan wel leven met deze uitslag."

Invaller Junior van Beers speelde een belangrijke rol aan Roda Boys-zijde. Waar hij eerst tot tweemaal toe Nivo Sparta in het zadel leek te helpen met een te korte terugspeelbal, wist de van OJC Rosmalen overgekomen speler toch de gelijkmaker te forceren. Over de rechterflank stoomde hij op richting het vijandelijke doel. Nivo-aanvaller Mo Nikbakht moest de 20-jarige verdediger tot in het zestienmetergebied schaduwen en dat had een strafschop tot gevolg, vertelt Van Beers glunderend: "Ik zag hem aankomen en ik wist dat hij me sowieso onderuit zou halen. Dus ik wachtte af en ging liggen. Ik zocht hem wel op, maar hij maakte die overtreding. Dat was gewoon dom van hem."

Tenslotte Nivo-spits Willem Looijen. Hij was in de vorige editie in Aalst met twee goals de grote man en was ook zaterdag korte tijd onderweg om zich tot matchwinner te kronen. De 34-jarige goalgetter opende de score en vierde dat op bijzondere wijze: "Ja, gelijk naar Jantje toe hè, onze keeperstrainer (Jan Keinemans, red.). Die komt uit Aalst. Hij had al gezegd; 'als je scoort moet je naar mij toe komen. Dan maken we ze gek daar.' Dan is het jammer dat die 1-1 zo snel daarna valt", stelt de topschutter die halverwege dit seizoen beslist of hij langer bij Nivo Sparta blijft: "Ik voel me nog superfit. En sowieso wil ik met Nivo een keer promoveren. Of ik dan mee naar de eerste klasse ga, weet ik nog niet. In Spijk (SVS'65, red.) heb ik ook nog een soort belofte lopen. Als ik daarheen ga, ga ik door tot ik niet meer kan lopen. Ik heb sowieso het maximale uit mijn kunnen gehaald. Dat weet ik zeker."

De persoonlijke doelstelling is ook al duidelijk: "In mijn eerste seizoen heb ik dertig goals gemaakt, in mijn tweede 28." Glimlachend: "Dan zou 29 dit seizoen wel prima zijn. Toch?"

Martin van Hemert