Afbeelding
Foto: Gijs van Tuijl

Lopers verheugen zich alweer op Two Rivers Marathon

'De route is echt wel bijzonder'

zaltbommel • Deelnemer Michel Schoon kijkt ernaar uit. "Dit is echt een aanwinst op sportgebied in de Bommelerwaard." Een marathon in zijn eigen Bommelerwaard, Michel kon zijn geluk niet op toen Marco van Leeuwen en Ed Kooijman enkele jaren geleden met dit initiatief kwamen. "Ik zit in het regionale hardloopwereldje, dus bij de Two Rivers Marathon kom ik de hele dag door bekenden tegen. Dat maakt deze loop voor mij extra speciaal." Maar Michel kan wel meer sterke punten opnoemen van de Two Rivers Marathon. "De omgeving natuurlijk. Voor ons misschien heel gewoon, maar de route langs twee rivieren is echt wel bijzonder. Ook de periode van het jaar waarin deze marathon wordt georganiseerd is gunstig. In februari zijn er weinig andere lopen, terwijl het een goed moment is om na de winter weer te starten met de voorbereidingen op het nieuwe hardloopseizoen." De Two Rivers Marathon is onder andere een voorbereiding op de Two Oceans Marathon, de ultramarathon van 56 kilometer op Paaszaterdag in Zuid-Afrika. Daarom is de Bommelerwaardse versie een trainingsmarathon, waarbij het meer draait om kilometers maken dan om snelheid. Behalve de hele marathon kunnen lopers ook de halve afstand lopen of in een team van drie of vier personen meedoen aan de run-bike-run. De link naar Zuid-Afrika is een ander aspect dat de Two Rivers Marathon uniek maakt, vindt Michel. "Door de braai na afloop en de trommelaars is de sfeer hier heel anders dan bij andere wedstrijden." Als zeer regelmatige wedstrijdloper heeft hij vergelijkingsmateriaal genoeg.

Vrijwilligers

"Bij de Two Rivers Marathon is alles supergoed geregeld. Er wordt ook erg goed gezorgd voor de vrijwilligers." Ook dat weet hij uit ervaring, want de dag voor de run helpt Michel mee bij het uitzetten van het parcours. "Het gaat allemaal heel gemoedelijk. Dit is echt een aanwinst op sportgebied in de Bommelerwaard. Leuk dat het groeit, er zit echt nog wel rek in zonder dat het te massaal wordt." Tot nu toe is het aantal inschrijvingen elk jaar verdubbeld. De organisatie gaat daar ook dit keer vanuit. Dan zou het aantal deelnemers van de drie disciplines uitkomen rond de achthonderd. Ze komen uit alle Nederlandse provincies én uit het buitenland. Organisator Marco van Leeuwen: "We bekijken van jaar tot jaar hoever we nog kunnen groeien. Komende editie gaan we ook de Sint Maartenskerk bij het evenement betrekken en we bekijken of we het eind van de route door de Waterpoort de Waterstraat in kunnen leiden. Mooi om er de gehele binnenstad bij te betrekken. De gemoedelijke en de gezellige sfeer zijn belangrijker dan de deelnemeraantallen."

Naast vrijwilligers zijn sponsors erg belangrijk om het evenement te kunnen organiseren en te laten doorgroeien. Tot grote vreugde van de organisatie heeft hoofdsponsor Locked Safe de samenwerking verlengd. Marcel Theunissen, directeur bij Locked Safe Holland & LSH Security, heeft de intentie uitgesproken om de marathon langdurig te ondersteunen: "Net zoals ik ook met mijn klanten omga. Ik hecht aan een langdurige relatie. En zoals wij voor een optimale klantervaring gaan staat bij de Two Rivers de loper centraal."

Inschrijven kan vanaf zondag via de website. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel in Zuid-Afrika. Ondersteuning van sport in de townships staat hierbij centraal.


q tworiversmarathon.nl