• De familie Kreling luistert naar speeches tijdens de opening.
• De familie Kreling luistert naar speeches tijdens de opening. Foto: Janneke Boogaard

Eerste kistje voor 5400 euro geveild voor hospice

Aardbeien zover je maar kijken kunt

zuilichem • Tweehonderd kilometer aan aardbeien - ruim twee miljoen plantjes - onder 200.000 vierkante meter glas. De honderden gasten, die eerder nog in een kleine file stonden om het terrein op te komen, vallen bijna in het niet in de kas. Zij hebben zojuist gezien hoe Gijbert Kreling en zijn vrouw de kas spectaculair openden: met een klassieke Mercedes scheurden ze dwars door een muur van piepschuim.

Oud-leraren

Onder de genodigden zijn ook oud-klasgenoten en oud-docenten, passend bij het thema dat aan de middag is gegeven: verleden, heden en toekomst. De oud-leraren vertellen over de voorzichtige introductie van kunstmest en over de praktijkexamens die plaatsvonden bij de vader van Gijbert. "Op onze knieën aardbeien plukken, dat hoeft nu niet meer."

Boudewijn van der Wal, door grootaandeelhouder Kreling aangetrokken als directeur, stipt de toekomst aan: "Dutch Berries is klaar voor de komst van de plukrobot als die zijn intrede doet."

Huisvesting

Zover is het nog niet en tot die tijd moeten de aardbeien nog altijd met de hand geplukt worden. In het voorjaar is de verwachte opbrengst tien kilo per vierkante meter, in het najaar de helft. Daarvoor zijn van oktober tot december en van april tot juni honderden Oost-Europese arbeidskrachten nodig. Hun huisvesting is een hot item en één van de redenen waarom er in de omgeving protesten tegen de mega-kas zijn.

De gemeente Zaltbommel denkt nog na over beleid. Van der Wal weet wel wat ideaal zou zijn: "Goede huisvesting met zo min mogelijk overlast en zo dicht mogelijk bij het bedrijf. Dan komen de plukkers graag terug en kunnen wij met ervaren mensen werken."

Het kistje aardbeien waarmee Gijbert uit de glimmende Mercedes is gestapt, wordt per opbod verkocht. Veilingmeester Cees Haverhals, ambassadeur van Stichting Hospice Bommelerwaard, kwijt zich enthousiast van zijn taak. Het startbedrag van vijfhonderd euro stijgt in luttele minuten naar een eindbod van 5400 euro. "Daar zijn we heel blij mee. In totaal is 1,5 miljoen euro nodig voor de bouw", vertelde Haverhals.

De drie dochters Kreling hebben ook nog een verrassing in petto: achter een groot zeil prijkt een vrachtwagen bedrukt in de huisstijl van Dutch Berries. "Jammer dat je geen zoons hebt, dan had er vast één Berry geheten!"


Janneke Boogaard