Burgerinitiatief is niet zaligmakend

regio • Fijn dat de gemeente burgerinitiatieven stimuleert, maar er zijn grenzen aan de inzet van vrijwilligers.

Dat is de globale uitkomst van een enquête onder 220 leden van burgerpanel TipBommelerwaard.nl. Een kwart van hen heeft wel eens het initiatief genomen om met hulp van de gemeente iets te verbeteren in buurt of wijk. Vaak gaat het om deelname aan een wijk- of dorpsraad. De panelleden zijn daar positief over. Ruim zeventig procent van de gestarte initiatieven is succesvol afgerond of loopt nog goed.

In een enkel geval kwam het idee niet van de grond of bloedde het na een tijdje dood. "We hebben succesvol en prettig overleg gehad met ambtenaren, maar in de praktijk bleek ons issue (verkeersveiligheid) lastig te verhelpen en is het op de lange baan geschoven."

Slechts een tiental geënquêteerden zegt volmondig ja op de vraag of zij zich willen inzetten voor een burgerinitiatief in de buurt. "We 'moeten' al zoveel taken op ons nemen nu de verzorgingsstaat steeds verder wordt uitgekleed. Participatie is leuk en nobel, maar we mogen ook geen zesjesmentaliteit hebben, we moeten onze kinderen opvoeden en iedereen moet op de arbeidsmarkt bijdragen en huishoud- en zorgkosten blijven stijgen. Hoeveel uur zitten er in een dag?" vraagt een panellid retorisch. Met de voorwaarde dat het een tijdelijk project is of dat ze geen kartrekker hoeven te zijn, tonen meer mensen hun bereidheid.

Als tip aan de gemeente om inwoners meer te betrekken bij hun leefomgeving worden de dorpsraden opnieuw veel genoemd. Ook zouden panelleden graag zien dat de kleine kernen meer aandacht krijgen. Als tip wordt ook hier genoemd dat vrijwillige inzet grenzen heeft. "De gemeente moet goed faciliteren; vrijwilligerswerk is wel goedkoop maar kan niet gratis."

Aanmelden voor TipBommelerwaard.nl kan via de website.