Afbeelding
Foto: 123RF

Nog dit najaar controles op huisvesting in Kerkdriel

Taal vaak barrière voor integratie

maasdriel • Arbeidsmigranten die in Maasdriel wonen, zouden erg geholpen zijn met taallessen. Dat is één van de uitkomsten van de bijeenkomst. Die vond plaats achter gesloten deuren, maar de gemeente bracht na afloop wel een persbericht uit.

Met behulp van een tolk is gevraagd naar de mening, ervaringen en behoeften van met name Poolse werknemers in Maasdriel. "Vaak ligt de focus op huisvesting. Maar het vraagstuk rondom arbeidsmigranten is zoveel meer. Het gaat ook om integratie, om samen leven en samen werken", vindt de gemeente.

De arbeidsmigranten die op de bijeenkomst af waren gekomen, gaven aan dat de taal vaak een barrière vormt bij de integratie. "Wij zouden erg geholpen zijn met taallessen. Ook Poolse pagina's van relevante onderwerpen op de gemeentelijke website, zoals bijvoorbeeld 'inschrijving in Nederland' zou het voor ons makkelijker maken", gaf de meerderheid aan.

De arbeidsmigranten zijn zich bewust van de negatieve beeldvorming over hen en betreuren dit. "We doen ons uiterste best geen overlast te veroorzaken. Helaas is het vaak een enkeling die het vertrouwen dat we hebben opgebouwd weer beschadigt", lichtte één van de migranten toe.

Naast de sociaal-maatschappelijke aspecten werd er ook gesproken over de maximale omvang van en de ligging van geconcentreerde huisvesting van arbeidsmigranten. Daarover heeft de gemeente verder geen nieuws naar buiten gebracht.

Door de drie bijeenkomsten - eerder werd gesproken met huisvesters en omwonenden - heeft de gemeente de ervaringen van de arbeidsmigranten en de centrale spelers in het vraagstuk van arbeidsmigranten ten aanzien van werk, huisvesting en participatie in kaart gebracht. De beleidsmakers en beslissers gaan aan de slag met de input en gebruiken de ervaringen bij het opstellen van afspraken.

Projectleider Eveline Engels praatte de commissie Samenleving & Financiën dezelfde avond bij over de stand van zaken van dat beleid. Deze herfst gaat de gemeente Maasdriel controles laten uitvoeren op adressen in Kerkdriel waar arbeidsmigranten zijn gehuisvest. "Er zijn locaties bekend waar overlast is, dus daar gaan we steekproefsgewijs al verrassingsacties houden." Voor deze controles wordt het budget van 100.000 euro ingezet dat de gemeenteraad voor dit jaar beschikbaar heeft gesteld, vooruitlopend op het complete beleid.

Tijdens de drie werkateliers is wel gebleken dat Maasdriel nog lang niet alle problemen in kaart heeft. Hans van der Zalm (VVD) hoorde op zo'n bijeenkomst dat plaatselijke makelaars mensen huisvesten en daar uitdrukkelijk bij zeggen dat zij niet geregistreerd worden. "Er is kennelijk een zwart circuitje, dat baart mij zorgen."

Engels wil via dorpsraden zicht krijgen op particuliere initiatieven. "We kennen nu alleen de locaties van de vijf grootste huisvesters." In Kerkdriel is geen dorpsraad, maar heeft een groepje inwoners zich opgeworpen om zich met dit thema bezig te houden.

Eind dit jaar moet er een compleet plan klaarliggen. De 'denkrichting' is dat er geen arbeidsmigranten meer in rijtjeswoningen gehuisvest mogen worden, maar alleen in één helft van tweekappers of in vrijstaande woningen. En dan maximaal vijf mensen per huis. De toeristenbelasting waarmee de controles in de toekomst betaald moeten worden, wordt waarschijnlijk een verblijfsbelasting. Die wordt neergelegd bij de huisvesters. Maasdriel trekt hiervoor samen op met Tiel en Zaltbommel.


Janneke Boogaard