• Mirre, Marit en Reza met Joost van Walk to Fight Cancer.
• Mirre, Marit en Reza met Joost van Walk to Fight Cancer. Foto: aangeleverd

Leerlingen Walsprong zamelen 476,65 euro in

Wandelend 100.000 euro ophalen

zaltbommel/bruchem • Mirre, Marit en Reza uit groep 8 van OBS De Walsprong kozen tijdens het schoolproject KiLaLe (Kinderen Laten Leren) voor het onderwerp 'kanker'. Het project is er op gericht kinderen te leren plannen, vragen te stellen, ontdekkingen overzichtelijk te maken, samen te werken en zichzelf te blijven uitdagen. De onderzoeksvraag die ze formuleerden was: 'Wat doet kanker met je en hoe kunnen wij helpen?'.

Mirre Duijzer uit Bruchem had al wel ervaring met het laatste deel van die vraag. Vorig jaar zwom ze net als haar zus Janneke en vader Marc mee met Swim to Fight Cancer in Den Bosch. Het armbandje van die dag draagt ze nog altijd. De gesponsorde zwemtocht is een initiatief van Joost de Koning, die weer een goede bekende is van Marc Duijzer. Het ene jaar wordt er gezwommen, het andere jaar staat de Walk to Fight Cancer op het programma. Deze uitdaging gaat Marc nu aan, van 26 tot 29 september.

Een doel om geld voor in te zamelen hadden de leerlingen van de Bommelse school daardoor al snel. Vervolgens regelden zij met Albert Heijn Zaltbommel dat klanten in de zomermaanden het bedrag van hun flessenbon konden doneren. Ook op school konden lege statiegeldflessen ingeleverd worden. Ze wisten zo 476,50 euro bij elkaar te sprokkelen.

Joost de Koning kwam woensdag zelf naar Zaltbommel om de cheque in ontvangst te nemen, onder luid applaus van alle kinderen en leerkrachten van de school. Marc Duijzer: "Vergeleken met sommige andere acties zoals golf events was dit maar een kleine actie, maar wel met een grote inzet en betrokkenheid. Joost waardeerde dat enorm."

Joost vertelde de kinderen over zijn moeder, die op 34-jarige leeftijd overleed aan darmkanker. Zelf was hij toen zeven. Dat verhaal maakte indruk. Het goede nieuws is dat mensen nu niet meer overlijden aan deze vorm van kanker. Door geld in te zamelen voor onderzoek kan dat ook voor andere vormen gaan gelden, is de gedachte achter Fight Cancer.

Marc rolde er min of meer toevallig in, maar kent natuurlijk ook mensen die tegen kanker strijden of streden. "Eén op de drie mensen krijgt deze ziekte, dus niemand ontkomt eraan in zijn omgeving. De afgelopen tijd is het voor mij extra dichtbij gekomen. Mijn tante is er pas aan overleden en een goede vriend is langzaam aan het opkrabbelen na intensieve behandelingen. Aan hem zie ik hoe verschrikkelijk zwaar dat is."

Daarbij valt vier dagen veertig kilometer wandelen bijna in het niet, al is Marc er flink voor aan het trainen. Tijdens de tocht stuurt hij foto's naar De Walsprong, zodat de leerlingen betrokken blijven. "Het doel is 100.000 euro ophalen. Dat is nog niet eerder gelukt met de Walk, maar er doen steeds meer deelnemers mee." Marc persoonlijk sponsoren, kan via de site:


q www.walktofightcancer.nl