• Minister Arie Slob kwam naar Zaltbommel voor de opening van de Gomarus.
• Minister Arie Slob kwam naar Zaltbommel voor de opening van de Gomarus. Foto: Janneke Boogaard

Onderbouwleerlingen kunnen dicht bij huis naar school

Onderwijs 'voor tijd en eeuwigheid'

zaltbommel • Slob verrichtte de openingshandeling door een ouderwetse schoolbel te luiden. Met enige hulp van bestuursvoorzitter Chris Flikweert werd vervolgens een kettingreactie in gang gezet, waarmee verwezen werd naar de manier waarop de vestiging in Zaltbommel tot stand was gekomen: het begon allemaal met een telefoontje van ouders en nu staat er een school voor honderden onderbouwleerlingen uit de Bommeler- en Tielerwaard.

De eerste twee jaren van het vmbo en de eerste drie van mavo en havo/vwo kunnen zij dichter bij huis reformatorisch onderwijs volgen. "Toch is het wel jammer dat veel van jullie leerlingen nu minder ver hoeven te fietsen, want juist vandaag is er een advies aan scholen uitgebracht om kinderen méér te laten bewegen", grapte de minister. Natuurlijk had hij ook een serieus woord voor de paar honderd genodigden in de gloednieuwe aula. "Vrijheid van onderwijs is een groot goed. Het is belangrijk dat een school wordt gedragen door ouders en dat er echt inhoud wordt gegeven aan het gedachtegoed. Dat gaat verder dan een bordje op de gevel. Precies zoals jullie slogan zegt: 'meer dan school alleen'."

Chris Flikweert bevestigde dat het doel van het Gomarus College nooit geweest is om het maximale uit leerlingen te halen of om te groeien, maar om bijbelgetrouw onderwijs te bieden. "Voor een goede toekomst in tijd en eeuwigheid." Toch bleef ook die leerlingengroei niet uit. In de jaren zeventig startte de school met een kleine tweehonderd mavo-leerlingen op drie verschillende locaties in Gorinchem. Na de millenniumwisseling groeide de school explosief van 1150 naar bijna 1800 leerlingen in vier jaar.

Een lange zoektocht naar de beste locatie voor een tweede vestiging volgde. Zaltbommel leek in eerste instantie niet haalbaar, totdat het economische tij keerde. Uiteindelijk is het pand aan de Oude Bosscheweg in driekwart jaar gebouwd. Wethouder Adrie Bragt toonde door in zijn toespraak bewondering voor.

Architect Dick van de Merwe van de Van den Berg Groep lichtte het ontwerp toe. Vanaf de straat oogt het gebouw wat streng, maar aan de achterkant is het open met veel glas. "We hebben gekozen voor een L-vorm waardoor er een luwte ontstaat, met name voor het geluid van de A2." De grote ramen zorgen voor een zee van licht in de aula, die met de felgroene vloer een echte blikvanger is. "Maar de Hoeksteen kunnen wij niet tekenen en kan de aannemer niet neerleggen", sloot Van de Merwe nederig af.


Janneke Boogaard