Afbeelding
Foto: 123RF.com/Polina Ryazantseva

Maar 'tegeltax' is ongewenst

Klimaatverandering te lijf met groen

regio • Eén op de drie van de 228 panelleden die de enquête invulden, was niet blij met de hitte en droogte van afgelopen zomer. Achttien procent heeft er juist alleen maar van genoten. Het grootste deel (43 procent) vond de warmte niet erg zolang het een uitzondering blijft.

Eén op de vijf ondervraagden gaat er vanuit dat dat inderdaad zo is en dat geen speciale reactie nodig is. De meeste mensen denken daar anders over. Nieuwbouwpanden goed isoleren en gebouwen laten begroeien voor verkoeling worden als de beste maatregelen gezien.

De zogenoemde 'tegeltax', belasting op verharding in tuinen om mensen te motiveren meer groen in hun tuin aan te leggen, ziet maar 23 procent zitten. Veel panelleden geven als commentaar dat er in de openbare ruimte nog heel wat groen bij kan. "Meer groen in de dorpen en steden, maar ook langs de wegen."

De airconditioning een standje hoger zetten vinden de meeste panelleden ook niet zo'n goed idee. "Veel van de hitte, vooral 's avonds, komt door nagloeiende bebouwing en bestrating. Creëer schaduw, houd de zon buiten en besef dat je eigen betegelde tuin warmte afgeeft. Ga daarna pas kijken naar energieslurpers als airco's", is een tip van een Bommelerwaarder.

Tegen de droogte wordt aangeraden water beter op te slaan. "Niet alleen gericht zijn op te véél regen, maar ervoor zorgen dat het waterpeil voldoende hoog wordt gehouden."

Persoonlijk heeft iets meer dan de helft van de panelleden ervaren dat ze door de warmte minder energie hadden om iets te ondernemen. Ander veel voorkomend leed was dat planten in de (groente)tuin verdroogden. Ruim de helft van de geënquêteerden heeft de tuin vaker water gegeven. Bijna tachtig procent dronk zelf extra water om de warmte te lijf te gaan.

Ook economische hinder kwam voor, bijvoorbeeld bij een landbouwbedrijf en een bloemenzaak. Eén panellid geeft aan flinke veeartskosten gehad te hebben doordat dieren ziek werden van Maaswater dat besmet bleek te zijn met blauwalg.

Naast al het leed genoten de leden van TipBommelerwaard.nl ook wel van de uitzonderlijke zomer. Bijna de helft zat vaker op een terras, 28 procent stak de barbecue wat vaker aan en 24 procent zwom in een buitenbad. Maar er was nog altijd 23 procent die geen enkel positief effect heeft ondervonden van de warmte. Dat gold in elk geval voor ouderen en chronisch zieken.

TipBommelerwaard.nl is een initiatief van Het Kontakt en onderzoeksbureau Toponderzoek. De panelleden krijgen ongeveer tien keer per jaar een vragenlijst per mail. Deelname is vrijblijvend, anoniem en gratis. Iedereen vanaf achttien jaar die in de Bommelerwaard woont en/of werkt, kan zich aanmelden op de site.


Janneke Boogaard