Leuterpraat!

Er wordt veel geprutteld over die chemische fabriek en de gemeente denkt: "Kom, laten we dat rampenstuk er bij het Gemeentenieuws maar weer eens ingooien. Dat niemand zegt dat wij er niks aan doen." Natuurlijk is het leuk te lezen wanneer de gemeenteraad vergadert en waarover. Fijn om te lezen dat de zichthoeken weer lekker fris zijn. En dat die term zichthoek ook nog eens uitgelegd wordt. En ook goed dat we er op worden gewezen dat de kinderen weer naar school gaan. Daar had ik even niet aan gedacht en ik rem nu zelfs voor dieren.

En inderdaad ook prettig dat we er aan herinnerd worden dat er in Zaltbommel zomaar een gifwolk kan ontstaan. Er gaan dagen voorbij dat ik daar niet aan denk en dat is beslist onverstandig. Reken maar dat ik nu immer een natte doek bij me heb om die in geval van nood voor mijn neus en mond te houden. En ik heb al geoefend om dwars op de wind zo snel mogelijk naar huis te gaan. Helaas stond in mijn geval de wind verkeerd. Of mijn huis. Het is nog best lastig om achteruit lopend thuis te komen.

Gemeente, stop met die lulkoek, met die peuterleuterpraat. Doe iets of zwijg. Ach, laat ook maar. Ik zoek het zelf wel uit!

Johan Cahuzak


Wandelen langs waterberging

kerkdriel • De gemeente Maasdriel denkt eind september een aannemer te gaan zoeken die de waterberging aan de Duitse Weistraat in Kerkdriel gaat aanleggen. Eerder werd al bekend dat daar resten van een middeleeuws kasteel in de grond zitten. Die worden eerst opgegraven.
De waterberging kan maximaal 17.000 kuub regenwater opvangen. Bij normaal peil is het wateroppervlak zo'n anderhalf voetbalveld groot. Over de onverharde kades kan straks 'gestruind' worden. Halverwege de plas komt een kade zodat men ook een klein rondje kan wandelen.
Een omwonende heeft aangegeven bang te zijn voor verlies van privacy, omdat wandelaars straks op zijn perceel zouden kunnen kijken. Ook vreest hij overlast van hangjeugd. Om deze inwoner tegemoet te komen, stelt het college voor om bij de erfgrens van dit perceel geen wandelpad aan te leggen.
De waterberging is nodig omdat er in het verleden te veel sloten zijn gedempt om meer bouwgrond uit te kunnen geven. Dat leidt in verschillende kernen nu af en toe tot natte voeten bij hoosbuien. Omdat in de toekomst alleen maar meer van dat soort extreme buien worden verwacht, zoekt Maasdriel naar locaties voor waterbergingen. Bij de plas komen infoborden over waterberging en de geschiedenis van het kasteel.