Forten en vestingen virtueel te bezoeken

regio • De Nieuwe Hollandse Waterlinie is voor het eerst in zijn geheel vanuit de lucht in virtual reality te bekijken.

Meer dan zestig 360 graden-dronefoto's van alle batterijen, kastelen, vestingsteden en forten, waaronder Fort Vuren, Fort Asperen en Fort bij Vechten, zijn aan elkaar geschakeld. Volgens initiatiefnemer Wiebe de Jager van 'Dronewatch' is het voor het eerst dat de onderdelen van het grootste infrastructurele project ooit in hun onderlinge context zichtbaar zijn. "Je kunt op iedere foto letterlijk 360 graden in het rond kijken en zien waar de andere linielocaties liggen. Door op een hotspot in de verte te klikken 'vlieg' je naar het volgende punt. Zo kun je de gehele linie vanuit je luie stoel ontdekken en het prachtige linielandschap bewonderen."

Het fotograferen van de locaties begon in het voorjaar van 2018 en duurde tot in de zomer. Daarna moesten de foto's nog verwerkt worden. Het streven was om de tour op 8 september gereed te hebben. Die datum is niet geheel toevallig gekozen: het is dan voor het eerst Europese Fortendag.

De tour bevat naast de eerder al genoemde forten ook toeristische highlights zoals Muiderslot en Slot Loevestein, de vestingsteden Naarden, Weesp, Gorinchem en Woudrichem en markante locaties zoals de Plofsluis bij Nieuwegein.

Voor iedere 360 graden-luchtfoto werd een serie afzonderlijke luchtfoto's gemaakt, die middels speciale software aan elkaar werden 'gestitcht'. Het resultaat zijn panoramafoto's met een bijzonder hoge resolutie, waarin talloze details waarneembaar zijn als er ingezoomd wordt.

De Jager heeft verregaande plannen met het project: "Uiteindelijk wil ik het materiaal onder een Creative Commons-licentie vrijgeven, zodat de foto's bijvoorbeeld verwerkt kunnen worden in artikelen op Wikipedia of in VR-installaties bij musea getoond kunnen worden. Ik zoek nu een sponsor die dat mogelijk wil maken."

De tour is kosteloos te bekijken op het vr-platform van 'Show me Holland'.