Samenwerking lokale partijen geklapt

neerijnen • De samenwerking tussen de lokale partijen Leefbaar Geldermalsen en Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) is al voor de verkiezingen geklapt. Er was in GBN-gelederen al langer onvrede over de acties van Leefbaar Geldermalsen-prominent Jos Rietbergen. Toen hij tegen de afspraken in ook nog eens een initiatiefvoorstel voor een koopzondag lanceerde, was men het in Neerijnen zat.

Uit de persverklaring van GBN blijkt wel dat de liefde in rap tempo bekoeld is: "De heer Rietbergen trok zijn eigen plan, hij kwam steeds weer terug op eerder gemaakte afspraken. Bij de meeste promotiebijeenkomsten was niemand van Leefbaar Geldermalsen te bekennen. Afspraken werden naar eigen inzicht bepaald. Als programma kregen we een kopie van vier jaar geleden te zien, waarvan veel punten allang achterhaald waren." Bij GBN daagde al heel snel de conclusie: voor Rietbergen was "maar één kern belangrijk: Geldermalsen".


De spreekwoordelijke druppel was een initiatiefvoorstel van Rietbergen om winkeliers de kans te geven ook op zondag open te gaan. Terwijl GBN stelt dat hierover al heel heldere afspraken over gemaakt waren. De partij is geen voorstander van een koopzondag. "Het voorstel heeft geen draagvlak, zal worden weggestemd en geeft een volledig verkeerd beeld van de nieuwe partij. GBN is het hiermee dan ook volledig oneens." Volgens Gemeentebelangen Neerijnen is tijdens een verhitte vergadering door Rietbergen vervolgens voorgesteld om de samenwerking maar te beëindigen. Aldus geschiedde. GBN benadrukt: "Het was de heer Rietbergen die de samenwerking heeft beëindigt, zijn partij is in alle voorbereidingen schromelijk in gebreke gebleven." De Neerijnse partij zegt nu aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen onder de naam Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe. Rietbergen kiest voor Verenigd West Betuwe.

De redactie van Het Kontakt heeft Jos Rietbergen benaderd voor een reactie. Zijn weerwoord was niet op tijd binnen voor de papieren editie Bommelerwaard, maar is wel te lezen op www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard.