Afbeelding
Foto: Majo Slosser

Onbekend werk Fiep Westendorp

zaltbommel • Museum Stadskasteel Zaltbommel heeft twee tekeningen van Fiep Westendorp geschonken gekregen. Op één tekening staan twee kinderen die wandelen in de regen, op de andere drie kinderen die spelen op een grasveld. "Het gaat om vroeg werk, Fiep Westendorp heeft deze tekeningen gemaakt tussen 1935 en 1940", zegt beheerder Majo Slosser. Westendorp werd in 1916 in Zaltbommel geboren en woonde daar tot 1940. Ook van 1943 tot 1945 woonde ze in Zaltbommel.
Ze signeerde de twee werken, die ongeveer het formaat van ansichtkaarten hebben, en gaf ze aan Mary Wolf. Wolf zat in de oorlog ondergedoken in Hotel Gottschalk in de Waterstraat. Dat liep niet goed af, ze werd in juli 1944 doodgeschoten bij een Duitse inval. Fiep Westendorp was in dat jaar actief in het verzet, ze hielp samen met haar broer bij het vervalsen van persoonsbewijzen en maakte situatieschetsen van de oevers van de Waal voor de geallieerden.
Mary Wolf heeft de tekeningen aan Henny Kamps-Stehmann gegeven. Na haar overlijden heeft de familie Stehmann de kunstwerkjes ter beschikking gesteld aan het museum. "Daar zijn we heel blij mee", reageert Slosser. "Helaas zijn de tekeningen ooit door iemand in stukken gescheurd en daarna geplakt met tape. Hopelijk kunnen ze gerestaureerd worden, dat gaan we de komende tijd onderzoeken. Intussen zijn de tekeningen al te zien in de Fiep-zaal in het museum."