• Ook bloemen waren er zaterdag te bewonderen.
• Ook bloemen waren er zaterdag te bewonderen. Foto: Lya Cattel

Volkstuinen onverminderd populair

zaltbommel • Volkstuinvereniging De Kloostertuin kijkt terug op een geslaagde open dag. Zaterdag werd het 35-jarig bestaan gevierd.

"Het was een erg leuke dag, het mooie weer hielp mee en er zijn echt veel mensen geweest, vaak met kinderen of kleinkinderen", vertelt Nelleke Spronk van de volkstuinvereniging bij de Kloosterwiel in Zaltbommel.

De oogst uit de groentetuinen, vaak verwerkt tot bijvoorbeeld potjes jam, vond gretig aftrek. Dat sommige groenten écht vergeten zijn, bleek wel uit de quiz met oude rassen. Op een tafel lagen vijftien soorten uitgespreid. Niemand wist ze allemaal te benoemen. Carmen Zeeman won de wedstrijd, zij had er twaalf goed.

Zonnebloemen

Dit voorjaar schreef De Kloostertuin ook een wedstrijd uit om een zo hoog mogelijke zonnebloem te kweken. Trix Meima won bij de volwassenen, en haar zonnebloem was met 397 centimeter ook overall de grootste. Olaf Bouma heeft bij de tieners gewonnen met 334 centimer en Jochem van Horssen met 360 centimeter bij de basisschoolkinderen.

Tijdens de open dag hebben ook verschillende mensen zich ingeschreven voor een volkstuin. "Helaas moeten we die op de wachtlijst zetten, maar het geeft toch aan dat de volkstuinen nog steeds onverminderd populair zijn!", concludeert Nelleke.

Vroeger waren het veelal de oudere mannen die aan het spitten waren, tegenwoordig gaan steeds meer dames en ook meer jongeren aan de moestuin. Die ontwikkeling is ook in Zaltbommel te zien. Ook zijn de leden minder alleen met hun eigen tuin bezig en worden er gezamenlijke activiteiten ontplooid zoals werkochtenden, uitjes en een zaden- en plantjesmarkt.

Om de gemeenschapszin nog meer te bevorderen gaat de opbrengst van de verkochte zonnebloemzaden naar de aanschaf van een overkapping. Tot het zover is, wordt er gebruik gemaakt van geleende partytenten. Dat was ook zaterdag het geval bij de onderlinge barbecue waarmee het jubileumfeest werd afgesloten.