Scholen tuigen gezondheidsweek op

bommelerwaard • Van streekproducten proeven tot het geluksspel spelen: basisscholen in de Bommelerwaard organiseren een Week van de positieve gezondheid.

Lekker in je vel zitten: dat is de korte samenvatting van 'positieve gezondheid'. "Je kunt lichamelijk een beperking hebben maar toch volop meedoen in de maatschappij. Of juist lichamelijk wel in orde zijn maar toch hulp nodig hebben om aansluiting te vinden", licht wethouder Anita Sørensen van de gemeente Maasdriel toe.

Ze is blij dat deze brede omschrijving van gezondheid in de week van 14 tot 21 september op veel Bommelerwaardse scholen extra aandacht krijgt. Haar collega Adrie Bragt van de gemeente Zaltbommel ook: "Ik denk dat zo'n week helpt bij de bewustwording dat gezondheid niet alleen gaat over eten en bewegen. Bij kinderen en ouders, maar ook bij leerkrachten die er misschien ook nog niet altijd op die manier mee bezig zijn."

De Week van de positieve gezondheid komt uit de koker van het regionale overleg waarin alle basis- en middelbare scholen in Zaltbommel en Maasdriel en de gemeenten sinds anderhalf jaar aan deelnemen, de Regionale Educatieve Agenda. Heleen Post, directeur van De Leiboom in Zaltbommel: "We wilden graag een gezamenlijk accent leggen en hebben gekozen voor positieve gezondheid. We klopten aan bij de GGD en die heeft ons enorm goed op gang geholpen."

Brechtje Bandell van GGD Gelderland-Zuid: "We hebben geprobeerd materialen aan te bieden die goed aansluiten bij wat de scholen willen. Zij zitten krap in hun tijd en hebben meestal veel projecten lopen. Dus konden ze kant-en-klaar materiaal bestellen, maar ook kiezen voor een eigen invulling die past bij wat ze al doen."

Op De Leiboom bijvoorbeeld wordt sinds mei dit jaar elke woensdagochtend een bewegingscircuit aangeboden in de geest van 'The daily mile'. Voor schooltijd hebben de kinderen er dan al mooi wat lichamelijke activiteit op zitten.

"In de Week van de positieve gezondheid breiden we dat uit naar een hele topsportdag op woensdag, in samenwerking met Hogeschool Arnhem", vertelt Heleen Post enthousiast.

Eén van de materialen is het Geluksspel, gericht op kinderen vanaf acht jaar. Spelers gooien een bal over en beantwoorden vragen op de bijbehorende kaartjes. Die gaan bijvoorbeeld over positief denken en toekomstdromen.

Niet alle elementen in de week zijn nieuw. Zo past Proeflokaal Junior naadloos in het concept. Kinderen van de basisscholen De Burcht, De Leiboom, De Fonkelsteen, De Walsprong en De Wegwijzer maken tijdens een bezoek van een uur kennis met de oorsprong van voeding, het proeven van verschillende smaken en hoe voedsel uit de buurt wordt bereid. Een initiatief van streekproducenten en -koks dat Bragt en Sørensen graag aanmoedigen. Zij zullen er vrijdag 14 september ook bij zijn.

Overigens is de animo van Maasdrielse scholen voor Proeflokaal tot nu toe minder dan in Zaltbommel. En van de middelbare scholen is alleen praktijkschool De Brug met karateworkshops aangehaakt bij de Week van de positieve gezondheid. Voldoende uitdaging voor een eventueel vervolg volgend jaar.

Janneke Boogaard