• De Toverballenkar biedt volop inspiratie.
• De Toverballenkar biedt volop inspiratie. Foto: aangeleverd

'Spelen met wat er al is'

zaltbommel • Op een fiets kun je fietsen en met een schep kun je scheppen. Niet echt prikkelend voor de fantasie, vond Marga van Gijn. En dus bedacht ze de Toverballenkar.

Op De Fonkelsteen, waar Van Gijn zelf leerkracht is, werd afgelopen week de Toverballenkar in gebruik genomen.

Het is elf uur, buitenspeeltijd voor alle groepen van De Fonkelsteen. Vandaag is er iets nieuws: een houten kar waar van alles aan hangt en uitsteekt. Het valt niet mee om er niet aan te komen totdat juf Marga zegt dat het mag. Dan voltrekt zich een wonderlijk schouwspel. Eén kind pakt een oud koffiebonenblik en een paar grote, gebruikte kwasten. Een ander trekt een paar pannendeksels uit de kar. Binnen de kortste keren klinkt er een oorverdovend concert.

Marga van Gijn staat er van een afstandje met een grote glimlach naar te kijken. "Dit had ik niet verwacht en dat is precies de bedoeling." Een kwast wordt een drumstok, een pilon een luidspreker: materialen veranderen steeds van functie, zoals een toverbal van kleur. Kinderen – en volwassenen – van alle leeftijden en elk cognitief niveau kunnen ermee uit de voeten. En alle materialen zijn gered van de afvalberg, vertelt Van Gijn enthousiast: "Ik ergerde me steeds meer aan al dat plastic dat gebruikt wordt voor kinderspeelgoed. Door hergebruik van materialen worden geen schaars geworden fossiele brandstoffen aangesproken voor het produceren van nieuwe speelmaterialen. Op deze manier wordt door De Fonkelsteen verantwoordelijkheid genomen voor de volgende generaties. Kinderen kunnen spelen met wat er al is."

Met de duurzame Toverballenkar wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld en daarmee de experimenteerlust aangewakkerd. "De rol van de leerkracht is om de juiste vragen op het juiste moment te stellen om het creatieve proces verder op gang te brengen. Verder moet je het vooral laten gebeuren", legt Van Gijn uit, wiens ideaal het is dat alle scholen een Toverballenkar introduceren. Cruciaal is wel dat er veel tijd wordt ingeruimd om met de Toverballenkar te spelen, liefst buiten. "Als je maar een kwartiertje hebt, werkt het niet. De kinderen hebben eerst tijd nodig om te ontdekken wat ze kunnen en willen met de materialen."