• Kasteel Waardenburg.
• Kasteel Waardenburg. Foto: Ton Rothengatter

Ook Kasteel Waardenburg is open

neerijnen • In Neerijnen zijn Kasteel Waardenburg, de molen van Waardenburg, het Stroomhuis en de kasteeltuin bij Huis Neerijnen gratis te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur.

Kasteel Waardenburg kent een bewogen geschiedenis. Op deze plek is in 1265 een toren gebouwd, waarna een veelhoekig complex in de loop der eeuwen volgde. In de tachtigjarige oorlog werd het kasteel voor meer dan de helft verwoest. Herstel vond plaats in de zeventiende eeuw. In 1975 heeft Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Waardenburg verworven en vervolgens gerestaureerd in de periode 2007-2009. Sindsdien staat het rijksmonument er weer prachtig bij, met behoud van schitterende historische details. Het kasteel heeft tegenwoordig een kantoorfunctie.

Pompoenmarkt

In de kasteeltuin bij huis Neerijnen wordt op zaterdag 8 september de jaarlijkse pompoenenmarkt gehouden. Op de markt worden diverse producten verkocht die uit kasteeltuin afkomstig zijn, zoals appels, peren, diverse jams, chutneys, pompoen- en appeltaarten en natuurlijk een groot assortiment pompoenen. Op het terras is koffie en thee met zelf gebakken taart verkrijgbaar. Ook de poffertjeskraam is present. Voor de kinderen is er van alles te doen. In de muurschuur is een expositie over de historie van de tuin met foto's van de tuin van nu. De Kasteeltuin wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers. De opbrengst van de markt is voor het onderhoud van de tuin.

Parkeren

In het dorp Neerijnen is parkeergelegenheid bij het Stroomhuis.