Zaterdag 8 september van 10:00 tot 17:00 uur

Monumenten zetten deuren wijd open

bommelerwaard • Open Monumentendag 2018 staat in het teken van het thema 'In Europa'. Met dit thema sluit de Open Monumentendag in Nederland aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Het accent ligt op wat ons in dit deel van de wereld bindt, met aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Ook is er veel aandacht voor de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

Molens

In de Bommelerwaard en Neerijnen zijn veel gebouwen gratis (of tegen een gereduceerd tarief) toegankelijk. De molenaars van de mmolens in Zuilichem, Nederhemert-Noord, Hurwenen, Waardenburg en Kerkdriel zetten de deuren open en geven tekst en uitleg over de historie en het gebruik. De molens zijn gratis te bezoeken.

In Nederhemert-Zuid is het prachtig gelegen kasteel vanaf 10.00 uur open voor bezoekers. Het gebouw is normaal gesproken niet toegankelijk, aangezien het gebruikt wordt als kantoor. De moderne inrichting van de huurder contrasteert met de veertiende eeuwse muren en het unieke Boheemse gewelf in de kelder. Het kasteel is gratis te bezoeken onder leiding van een gids, die een toelichting geeft op de bijzonder rijke historie van het kasteel in de Bommelerwaard, haar bewoners, de in 2005 voltooide restauratie en het huidige gebruik. De rondleidingen starten ieder half uur en duren ongeveer 45 minuten. De laatste rondleiding begint om 16.00 uur.

Hervormde kerk Eiland

Ook de Hervormde Kerk aan de Kerklaan op ''t Eiland' is alleen op Open Monumentendag geopend voor bezoekers. Hier wordt vanaf 10:00 uur uitleg gegeven over het indrukwekkende achttiende eeuwse grafmonument en de rouwborden van overleden adellijke kasteelbewoners. De kerk is tot 17:00 uur gratis te bezichtigen.

Vier Heerlijkheden

In Brakel is het mini-museum van Historische Werkgroep De Vier Heerlijkheden open. In de voormalige koetsiershuis naast Huis Brakel is een verzameling oude gebruiksvoorwerpen en textiel te zien. Bezoekers kunnen ook een uitgebreide verzameling foto's van de dorpen Aalst, Brakel, Zuilichem en Poederoijen bekijken.

Oude Moestuin

Achter Huis Brakel ligt De Oude Moestuin. De tuin heeft ongeveer tweeduizend soorten planten, waaronder kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam. Het geheel is begroeid met wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. In de kas staan onder meer zestig verschillende soorten tomaten. Achter de kas ligt een veenmoerasje. Het museum en de tuin zijn op zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur gratis te bezoeken.

Ook de Batterij onder Poederoijen, het bomvrije gebouw uit 1880 aan de Maasdijk, is op 8 september gratis toegankelijk tussen 10.30 en 16.00 uur. Vrijwilligers van Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard geven rondleidingen en Staatsbosbeheer geeft informatie over de natuur rondom de batterijen van Brakel en Poederoijen. Kinderen kunnen broodjes bakken en er is een gezellig terras ingericht.

Kasteel Ammersoyen

Op zaterdag 8 september én zondag 9 september is het middeleeuwse Kasteel Ammersoyen tussen 11:00 en 17:00 uur te bezichtigen tegen een gereduceerd tarief.

Kerken Zaltbommel

In Zaltbommel zijn de Sint-Maartenskerk en de rooms-katholieke Sint Martinuskerk aan de Oliestraat op zaterdag tussen 10:30 uur en 16:00 uur gratis toegankelijk.

Stadskasteel en rondleidingen

Schilderijen uit museum Stadskasteel Zaltbommel en afbeeldingen van Zaltbommelse monumenten bieden inspiratie voor een creatieve verwerking in het museumatelier van het stadskasteel. Op zaterdag 8 september kunnen kinderen vanaf 6 jaar deelnemen tussen 14.30 uur en 16.00 uur. Hiervoor moet worden gereserveerd via museumatelierzaltbommel@gmail.com

In de tuin van het Stadskasteel starten om 11:00 uur en 13:00 uur gratis stadswandelingen. Tijdens de wandelroute door het oude centrum wordt speciale aandacht besteed aan bekende personen (zoals Maarten van Rossum, de familie Philips en Karl Marx) en hun relatie tussen Zaltbommel en Europa.