• Katell Chevallier is o.a. bekend van The Voice of Holland. Zij zingt samen met Ton Snijders liedjes van Brel en Stromae.
• Katell Chevallier is o.a. bekend van The Voice of Holland. Zij zingt samen met Ton Snijders liedjes van Brel en Stromae. Foto: Kelly Deckers

Emmy Verhey Festival: meer dan klassiek

zaltbommel • Net als voorgaande jaren staan ook dit jaar prachtige klassieke (strijk)concerten geprogrammeerd op het gratis toegankelijke Emmy Verhey Festival. Maar ook liefhebbers van andere instrumenten en repertoire kunnen ruimschoots aan hun trekken komen.

Het thema van de dertiende van het festival is 'Images'. Jonge muzikale talenten en musici die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben gaan het thema vormgeven op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september in De Gasthuiskapel.

Ekatarina Levental opent het festival met haar vertel- en harpconcert 'De Grens'. Zij was al eerder in Zaltbommel, waar het publiek tot tranen toe geroerd luisterde naar haar verhaal over hoe zij als 16-jarige vluchtelinge uit de voormalige Sovjet-Unie naar Nederland kwam. "Met veel vreugde keer ik terug op het Emmy Verhey festival, waar een bijzondere en intieme sfeer heerst", laat Ekatarina weten. "Waar je je op je gemak voelt, als uitvoerder en als bezoeker wegens persoonlijke aandacht en zorg, waar Emmy Verhey en alle vrijwilligers en medewerkers je het gevoel kunnen geven dat er iets bijzonders gebeurt. Waar met veel liefde en elan gemusiceerd wordt op het hoogste niveau, waar je geïnspireerd kunt raken en ontroerd. Waar je een onvergetelijke ervaring mee naar huis kunt nemen door de fantastische concerten die in liefdevolle omgeving een extra dimensie krijgen."

Ook saxofoniste Femke IJlstra was eerder te gast. Ze maakte een pijnlijk moment mee: "Ik was in Zaltbommel, het thuisfront van Emmy Verhey. In een geweldig sfeervolle kerk met dito orgeltje uit de zeventiende eeuw. Met organist Ru Stolk blies ik een stuk van Henk Badings op sopraan-saxofoon. Daarna over naar de altsaxofoon. Een mooi werkje van Franse componist Bozza. Maar toen gebeurde het....mijn saxofoon brak letterlijk in twee... Een ramp, gezichtsverlies, een typisch geval van 'ik kon wel door de balustrade zakken' gevoel. En dat tegenover Emmy." Gelukkig was er een jong talent waar Femke een saxofoon van kon lenen, het concert was gered. Voor het tweede concert schoot reparateur Marc van Mil van Unisonso blaasinstrumenten uit Kerkdriel te hulp. "Hij laste de saxofoon weer aan elkaar, echt waar", vertelt Femke. "In de avond heb ik heerlijk gespeeld, waarbij ik Emmy weer in de ogen kon aankijken. Het gevoel werd bevestigd door Emmy. Wat was ik blij!"

De Frans-Nederlandse zangeres Katell zingt samen met Ton Snijders Franse chansons van Brel en Stromae. En natuurlijk staan er ook weer uitstekende klassieke werken op het programma, onder meer gespeeld door Besemer Kwintet, het Ruysdael Kwartet en het Trio D'Encore, dat 'een nieuwe concertbeleving' belooft waar 'toegankelijkheid en interactie met het publiek centraal staan'. Het duo Niek Baar (viool) en Ella van Pucke (cello) speelt zondagmiddag drie werken van Bach, een duo van Schulhoff en delen uit een duo van Gade. De afsluiting, zondag om 18:00 uur, is door de Ierse volksband Pyrolysis uit Zaltbommel.

Het volledige programma staat op:

q www.emmyverheyfestival.nl