HAS doet oproep om kandidaten voor te dragen

Wie verdient dit jaar de titel?

hedel • Met de verkiezing zet de Hedelse Activiteiten Stichting (HAS) mensen in de spotlights die zich inzetten voor de lokale samenleving. Een beetje aandacht voor al die vrijwillige inzet kan tenslotte geen kwaad.

De HAS is er weer helemaal klaar voor om voordrachten te ontvangen, vertellen Alette den Bol en Toos Brok. Zij zijn twee van de vier bestuursleden van de HAS, die in 2005 werd opgericht door onder andere de vader van Alette. Sinds dat jaar organiseert de stichting het befaamde paardenmarktfeest én de verkiezing. Dat betekent dat al dertien dorpsgenoten de titel een jaar hebben mogen dragen: Marco Kivit, Marie van der Schoot, Marjo Bok, Elly Kivits, Greet Cevat, Wim van den Bogaard, Corrie en Christ de Gier, Bets de Goeij, Petra Kivit, Harry van Oers, Sije van Malsen, Mieke van Helvoirt en Remco de Haan.

Zij komen niet meer in aanmerking voor een nominatie, maar iedere andere Hedelnaar die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de (Hedelse) gemeenschap wel. Een kandidaat doorgeven kan door een briefje af te geven bij DA Drogisterij Van der Schoot (Raadhuis 7 in Hedel) of te mailen naar hashedel2005@gmail.com. In het bericht moeten naam, adres en activiteiten van de kandidaat staan, plus een motivatie van de indiener waarom deze persoon een cheque, een kar vol boodschappen en een aubade van de fanfare verdient. Uiterlijk vrijdag 14 september moeten alle aanmeldingen binnen zijn.

De HAS selecteert maximaal drie genomineerden. Zij worden gepresenteerd in de regionale media en in de paardenmarktkrant, het huzarenstuk dat de HAS jaarlijks levert. De krant maakt niet alleen alle ins en outs rond de jaarlijkse markt bekend, maar is door de advertenties van plaatselijke ondernemers ook de inkomstenbron om het feest op zaterdagavond en de verkiezing te organiseren. Dit jaar wordt de paardenmarktkrant verspreid met Het Kontakt.

Op maandag 29 oktober gaan de vier HAS-bestuursleden onder onafhankelijk toezicht driehonderd Hedelnaren bellen die hun favoriet mogen doogeven. "We hebben wel eens geëxperimenteerd met andere manieren om te stemmen, bijvoorbeeld via internet, maar dat is toch minder eerlijk", vindt Alette. Tijdens het paardenmarktfeest, dit jaar op zaterdag 3 november, wordt de winnaar bekendgemaakt. Als vanouds presenteert Toos deze avond. Dat leidt regelmatig tot grappige anekdotes. Hilarisch was die keer dat burgemeester Jack Mikkers haar verraste met een roos en een foto. "Eerder dat jaar had ik in de cabaretgroep waarvan ik lid ben een rol gespeeld waarin ik helemaal weg was van Mikkers. Dat hij daar zo op zou inspelen, had ik niet verwacht!"

Voorzichtig kijkt de HAS ook al vooruit naar volgend jaar. Dan bestaat de Hedelse paardenmarkt driehonderd jaar. "We gaan een boekje maken. Dit jaar op het feest start de voorinschrijving", kondigen Alette en Toos aan. Joke van der Eijk, die ook jaarlijks de kandidaten interviewt, duikt samen met het regionaal archief in de geschiedenis van de markt.

Janneke Boogaard