• Vlnr. Antje van Ginneken, Ellen Holleman en Onno van Bekkum bij de oude stadsmuur in Zaltbommel.
• Vlnr. Antje van Ginneken, Ellen Holleman en Onno van Bekkum bij de oude stadsmuur in Zaltbommel. Foto: Lya Cattel

Groene stroom van, door en voor alle inwoners van Maasdriel en Zaltbommel

Schone energie uit Bommelerwaard

bommelerwaard • Geen geld om zelf zonnepanelen aan te schaffen? Geen geschikt dak om ze op te leggen? Via Bommelerwaar-Stroom kan toch iedereen gebruiken maken van groene stroom. Zonder extra investering.

Lid worden van de coöperatie kost maar 20 euro per jaar. En hoe mooi is het om alleen nog maar zelf opgewekte stroom te kunnen gebruiken. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar toch is het waar. De in 2016 opgerichte Coöperatie Bommelerwaar timmert enorm aan de weg. Nu al maken zo'n 130 mensen gebruik van de stroom, die wordt opgewekt op het dak van de gemeentewerf in Gameren. Doel van de coöperatie is om het afnemen van schone energie voor alle inwoners van Maasdriel en Zaltbommel bereikbaar te maken. "We willen dat zo laagdrempelig mogelijk houden", legt Onno van Bekkum uit. "Het lijkt er nu wel eens op dat de energietransitie alleen voor de rijken in het land is. Met subsidies op warmtepompen, zonnepanelen of zelfs op een Tesla. Nee, wij willen dat alle huishoudens mee kunnen doen met groene energie, zodat de Bommelerwaard in de toekomst zelfvoorzienend kan zijn."

Het eerste zonnepanelendak van de coöperatie ligt op de gemeentewerf in Gameren. "Het dak is van de gemeente, de panelen zijn van de coöperatie, dus van alle leden samen", vertelt Antje van Ginneken. "We hebben de zonnepanelen kunnen plaatsen door een externe financier en doordat sommige leden iets extra's hebben ingelegd. De rest is betaald door een provinciale bijdrage in het kader van de zogenaamde postcoderoosregeling." De leden van de coöperatie betalen hun energierekening, net als altijd. Maar een deel van die rekening wordt via een energiebelastingmaatregel gebruikt om de investering van de zonnepanelen af te lossen. Zodra die afgelost zijn, zijn de leden mede-eigenaar van het zonnedak en kan de coöperatie weer nieuwe investeringen doen.

De coöperatie is in gesprek met zo'n vijftien eigenaren van bedrijfspanden om ook daar zonnepanelen op te leggen. "Stel dat in Hedel ongeveer twintig inwoners zich bij ons aansluiten, dan is dat al genoeg om er mee aan de slag te gaan", zegt Ellen Holleman. "Er is geen enkele reden meer om niet meteen mee te doen." Hoe dichter je bij een groot zonnedak woont, hoe groter de kans dat je rechtstreeks stroom van dat dak in je huis krijgt. Wie nog geen dak in de buurt heeft, maar wel stroom afneemt van Huismerk Energie, ontvangt dan toch groene stroom (uit een ander deel van Nederland), totdat er een zonnedak in de buurt is.

Door mee te doen aan Bommelerwaar-Stroom draag je bij aan een energie-neutraal Bommelwaard, luidt de overtuiging van de coöperatie. "Zelf de energie opwekken, die we nodig hebben", lichten Ellen, Onno en Antje toe. "We hoeven daar geen winst op te maken, zoals commerciële partijen. We nemen verantwoordelijkheid voor ons eigen gebied, in kleine stukjes." Vanuit het hele land is belangstelling voor concept Bommelerwaar-Stroom. "Stel je voor dat deze vorm van samenwerken overgenomen wordt door vele andere gebieden", zegt Antje. "Dat het een echte 'groene olievlek' over het land wordt. Dan gaan we op die manier de energietransitie met elkaar aanpakken."

Britta Alink