• V.l.n.r. Ella, Gerrit, Hanneke, Ad, Arend, Arlien en Ilze. Riek ontbreekt op de foto.
• V.l.n.r. Ella, Gerrit, Hanneke, Ad, Arend, Arlien en Ilze. Riek ontbreekt op de foto. Foto: Fotolux.nl

Ilze Boereboom speelt hoofdrol in 'De Franse Geranium'

Nieuw stuk van theatergroep Saam

zaltbommel • Het kleine maar ervaren toneelgezelschap Saam maakte in 2016 indruk met de voorstelling ZorgSaam over bezuinigingen in de zorg. Nu kiest de theatergroep weer voor een maatschappelijk vraagstuk.

Op 27, 28, 29 en 30 september spelen zes acteurs de kleinschalige voorstelling 'De Franse Geranium'. Een theatervoorstelling waarin euthanasie centraal staat. Een actueel thema in de maatschappij dat uitnodigt tot discussie, iedereen heeft er een mening over, iedereen heeft er een gevoel bij.

In het stuk speelt Ilze Boereboom de rol van René, een zelfstandige, intelligente, sociale vrouw. Ze heeft geen partner en geen kinderen, maar wel veel vrienden en een prachtig leven vol met hoogtepunten, reizen en borrels. Tot vorig jaar, toen ze ziek werd en het leven een andere wending kreeg. Haar vrienden bleven wel, maar de hoogtepunten en reizen werden snel minder. Nu viert ze bijna haar zestigste verjaardag en het leven lacht haar niet meer toe. Hoe zal ze dit jaar haar verjaardag vieren? En hoe gaan haar vrienden met haar ziekte om?

Die vrienden hebben natuurlijk ook te kampen met allerlei gevoelens en gedachten. Kun je zo meeleven met je vriendin dat je haar de dood gunt? En hoe ga je daar dan mee om? Blijf je trouw aan je eigen principes? Wil je haar gewoon nog niet missen en ben je daarom tegen? Of is dat te egoïstisch? Waar René overtuigd is van haar laatste wil, zijn haar vrienden erg zoekende naar hun standpunt. Een ingewikkeld proces. En daar hebben ze maar twee weken de tijd voor.

De voorstelling speelt in het bedrijfspand van Lensen aan de Schimminck 1, vlakbij de schaapjesrontonde in Zaltbommel. "Voor deze locatie is gekozen om een moderne sfeer te creëren waar het publiek als het ware in de voorstelling zit", legt productieleider Ella Nijstad uit.

Net als de rest van de crew en de cast is Ella een echt theaterdier, zij het achter de schermen. Ze was regieassistent bij diverse voorstellingen en heeft veel ervaring met kleding en kostuums. Haar man Arend (Stichting De Poort, De Bommel Revu, Die Kleyne Luyden, het Open Theater) speelt in 'De Franse Geranium' één van de naasten van René, samen met Ad Muilwijk (De Hurnsche Uijlen, Stichting De Poort), Gerrit Schouten (theater Groen en bekend van straattheater) en Hanneke de Wit (Die Kleyne Luyden, Het Bommelsch Theater, ervaren in het beheren van een (toneel)kledingdepot en daarnaast visagiste). Riek Muijlwijk speelt de rol van de behandelend arts.

Arlien Coolen tekent voor de regie. Zij heeft vele grote producties op haar naam staan, onder andere Anatevka, De Engel, Het lied van de Rivier en De Hof van Hurne in Hurwenen.

De voorstelling duurt 75 minuten. Kaartjes zijn te koop bij Fotolux in de Gamerschestraat, te reserveren via een mailtje naar theatergroep-saam@outlook.com of telefonisch: 06-51160911 of 06-30747481.