donderdag 30 augustus

Haaftensch Mannenkoor
19:45, Haaften, Burcht van Haeften. Start repetities Haaftensch Mannenkoor. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Meer informatie bij Marinus van Kerkhof: 0418-591704 of mvankerkhof@telfort.nl

vrijdag 31 augustus

Nachtvlindernacht
20:30, Zaltbommel, Kloosterwiel. In het donker van de nacht worden nachtvlinders met stroop en lampen verleid om zich op witte lakens en bomen te laten bewonderen. Een nachtvlinderexpert zal alles vertellen over deze prachtige wezentjes. Start is om 20.30 in de Kloosterwiel bij het bruggetje aan de zuidkant. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Meer info: www.natuurwachtbommelerwaard.nl

zaterdag 1 september

Rommelmarkt Jeu de Bommel
9:00-16:00, Zaltbommel, Jeu de Bommel (naast het zwembad). Jaarlijkse Rommelmarkt van Petanque vereniging Jeu de Bommel aan de Thorbeckestraat 53A (naast het zwembad ). Er zijn nog enkele kramen te huur. Info: Herman van Gameren: 0650503658.

Rommelmarkt Aalst
9:00-14:00, Aalst, 't Kruispunt. Jaarlijkse zomer/rommelmarkt op het plein van 't Kruispunt. Tweedehands boeken, elektra, potten, pannen, glaswerk, servies, speelgoed, kleinmeubelen, brocante etc. Binnen is de brieventent met mooi prijzen. Ook lekkere empanada's, poffertjes, petty's, friet, frikandellen en koffie met wat lekkers.

Spullen rommelmarkt
9:00-12:00, Well, Slijkwellsestraat 8. Inzamelen spullen voor de jaarlijkse rommelmarkt van de hervormde gemeente Well-Ammerzoden. Geen computers, tv's, stoffen banken en matrassen. Tevens verkoophoek met brocante, antieke en leuke spullen. Aan de Slijkwellsedijk 28 verkoop van mooie, nette tweedehandskleding.

Spullen rommelmarkt
9:00-12:00, Bruchem, Middelstraat. Maandelijkse verkoop- en inzamelingsactie van de hervormde gemeente. Alles voor het interieur, kleding, boeken, glaswerk, fietsen, elektrische apparatuur. Geen grote wandmeubels en elektronische orgels. Ophaalservice: 06-41705445 of 06-15695428.
www.rommelmarkt-bruchem.nl

Creatieve lessen
9:30-11:00, Zaltbommel, MuseumAtelier. Start nieuwe serie creatieve lessen voor kinderen. Informatie en aanmelden: museumatelierzaltbommel@gmail.com

Dag van de Lakevelder
10:00-16:00, Alem, Mariahoeve. Kennismaken met dit bijzondere ras op de boerderij van Jack en Margriet de Wilt. Pluk een appeltje, rijd een rondje op de platte kar achter de oude tractor of aai de kleine dieren van Aloys van Heel. In de wei lopen vijf rode Lakenvelders en een zwart kalf van twee maanden oud. Ook zijn er scharrelkippen, zwartblesschapen en appelbomen van oude rassen. Oudhollandse spelletjes zoals een Lakenvelderkoe melken, spijkpoepen en racen op een kleine tractor tussen de strobalen. Koffie, thee en ranja staan klaar.

Gratis kunstworkshops
10:00-16:30, Bruchem, Peperstraat 41. Kunstworkshops Bommelerwaard, voor cursussen, workshops en groepsuitjes op het gebied van tekenen, schilderen en boetseren, bestaat 1 jaar. Vandaag gratis workshops (Acrylverf met een paletmes en Portrettekenen) en een expositie met het werk van cursisten. Opgeven via kunstworkshopsbommelerwaard@hotmail.com

Aalst Maritiem
10:00-18:00, Aalst, Het Esmeer. Gratis rondvaarten, Rad van Fortuin, Oude Ambachten, Badeendjesrace, muziek, artiesten en oude bedrijfsvaartuigen. Georganiseerd door watersportvereniging 't Wrijfhout.

Stadswandeling
13:30-15:00, Zaltbommel, TRIP. Stadswandeling met een gids van het Gilde van Stadsgidsen. Lang o.a. de Sint-Maartenskerk, Stadskasteel, de huizen die werden bezocht door Franz Liszt en Karl Marx en de woningen van de familie Philips en Fiep Westendorp. Ook langs diverse gootspoken. Deelname kost 3,50 euro incl. koffie/thee in het restaurant van de HEMA. Aanmelden kan bij TRIP: 0418-648774 of info@tripbommelerwaard.nl

Taxatiedag oude boeken
13:30-16:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Taxatiedag door Arie Molendijk uit Rotterdam. Voor o.a. (staten)bijbels, oude atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, handschriften, documentatiemateriaal uit WOII, oude brieven, foto's, ansichtkaarten of prenten. 5 euro voor een taxatie tot max 10 boeken. Voor grotere partijen 25 tot 50 euro.
www.molendijkboeken.nl

Wandeling Uiterwaarden
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Onderdeel van DorpsDag georganiseerd door Dorpstafel Est. Halverwege de wandeling krijgen de deelnemers een versnapering.Deelname is gratis voor inwoners van Est. Voor anderen is de prijs 2.50 Euro (gepast betalen!). Vóór 30 Augustus opgeven op telefoonnummer: 06 -15323099.

Verzoekplaten
14:00-15:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Muziek op verzoek.

Nacht Zonder Dak
14:00, Kerkdriel, protestantse kerk Teisterbandlaan. Voor kids van 8 tot 12 tot 20:00 uur, voor 12 jaar en ouder de hele nacht. Afwisselend programma tot zondagmorgen. Dit jaar in het teken van jongeren in vluchtelingenkampen in Syrië, Irak en Griekenland. Deelname is gratis, aanmelden is wel nodig.
www.nachtzonderdak/kerkdriel

DorpsDag in Est
14:00, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Dorpstafel Est organiseert de DorpsDag, één van de onderdelen is een wandeling met de boswachter. Deelname is gratis voor dorpsgenoten, voor niet-Estenaren kost deelname 2,50 euro (gepast betalen). Voor de inkoop is het wel noodzakelijk dat alle wandelaars zich voor donderdag 30 augustus opgeven via 06-15323099. Na de wandeling is er voor iedereen die betrokken is bij Est vanaf 17:00 uur de Estse dorpsbarbecue. En de dorpsborrel vanaf 19:30 uur. Meer informatie is op onderstaande website te vinden.
www.viacaritas.nl/dorpstafel

Open Dag Kloostertuin
14:00-16:30, Zaltbommel, Volkstuinvereniging De Kloostertuin (Gamerschedijk). Verkoopkraampjes met producten van leden zoals zelfgeteelde groenten/fruit, tuinplanten, jams, tweedehands tuinmateriaal en nog veel meer. Wandeling langs verschillende tuinen. Workshops, luisteren naar verhalen, wedstrijd 'De Mooiste Dahlia', raadtafel met vergeten groeneten, demonstratie op de buitenkeuken. Speciaal voor kinderen een 'speeltuin', fotospeurtocht en insectenhotel maken. Om 14:00 uur is de prijsuitreiking van de 'Hoogste Zonnebloem'. Kom zoveel mogelijk wandelend of fietsend of zet de auto op de Beersteeg.

Braderie Rossum
15:00-20:00, Rossum, bij clubhuis Ratjetoe. Ook in Kerkstraat en Koningstraat. Diverse kramen met leuke activiteiten, informatie, nieuwe en tweedehands spullen, lekkere hapjes. Kleedjesmarkt voor kinderen in de Schoolstraat (aanmelden: contact@oranjeverenigingrossum.nl ) Op het centrale plein diverse demonstraties en turn-, dans- en muziekoptredens. Na afloop zorgen De Partybeukers voor een feestelijke muzikale invulling van de avond.

Kijkmiddag GaragePark
15:00-18:00, Zaltbommel, Garagepark. Beveiligde garageboxen, die gebruikt kunnen worden als veilige opslagruimte, werkruimte of klusruimte. Ideaal voor ondernemers of ZZP'ers.
www.garagepark.nl/zaltbommel

Orgelconcert
20:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Laurens de Man (1993) speelt werken van o.a. Bach, Bartholdy, Jehan Alain, Arvo Pärt en Marcel Dupré. Laurens behaalde in 2014 voor piano én orgel cum laude zijn bachelordiploma aan het Conservatorium van Amsterdam, iets wat in Nederland nooit eerder gebeurde. In 2009 won hij als pianist de eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag. Entree: 8 euro, jongeren krijgen korting.
www.muziekkringbommelerwaard.nl

zondag 2 september

Meditatieve viering
11:00, Zaltbommel, Sint Martinuskerk. Rode draad: Bijbelse spreekwoorden in ons Nederlands taalgebruik. Deze keer: 'De eersten zullen de de laatsten zijn'. Thema deze maand is: 'Waar kom jij voor in beweging'. Na afloop koffie/thee.

Oude Moestuin
13:00-17:00, Brakel, achter Huis Brakel. Zo'n 2000 soorten planten o.a. kruiden, inheemse planten en vele kuipplanten. Vrijwilligersechtpaar Ermstrang dat de tuin onderhoudt is aanwezig om een toelichting te geven. Toegang gratis, reserveren niet nodig.

Duckrace voor Harmonika
14:00, Zaltbommel, Parkeiland. 1300 badeendjes leggen een traject af van 500 meter rond het Parkeiland. Georganiseerd door Tafelronde 194 Bommelerwaard. Springkussen, muziek, eten en drinken, plus verkoop van zelfgemaakte spullen van De Harmonika. De opbrengst is voor het realiseren van de theetuin, die de Harmonika opent langs de wandelroute van de Tijningen Plas.

Loevesteindienst
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Laatste dienst van dit seizoen. Georganiseerd door hervormde gemeente van Poederoijen en Loevestein. Voorganger: ds. C.N. van Dis uit Nieuwegein. Kom op tijd, want vol=vol.

maandag 3 september

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers een kopje koffie drinken, een kaartje leggen of spel spelen. Elke maandag en vrijdag.

Langs Joodse Begraafplaatsen
18:30, Zaltbommel, Heemtuin (einde Nonnenstraat). Twee uur durende rondleiding met Aart Vos langs de vier Joodse begraafplaatsen. Deelname kost 5 euro. Aanmelden: aart.vos@upcmail.nl

dinsdag 4 september

Info-bijeenkomst nieuwe ouders
9:00-10:00, Zaltbommel, Franciscusschool. Informatiebijeenkomst voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden of die een geschikte school zoeken. Ouders krijgen informatie over de Franciscusschool, het ontwikkelingsgericht onderwijs, een rondleiding tijdens schooluren. Ook op de dinsdagen 2 oktober, 6 november en 4 december van 9:00 tot 10:00 uur. Aanmelden:via info@franciscusschoolzaltbommel.nl of via 0418-512135.

Koffie- en thee-uurtje
10:00-11:30, Zaltbommel, Sint Martinuskerk. Iedereen is van harte welkom. Koffie en thee zijn gratis.

Bingo in Het Zonnelied
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Gezellige middag met mooie prijzen.

Seniorenmiddag
14:30-16:30, Gameren, 't Slotshofke. De senioren van Gameren starten het seizoen met een optreden van mondharmonicavereniging NEP uit Hellouw. Ook nieuwe gasten zijn van harte welkom; de toegang is gratis.

Badmintonnen
19:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Start van de badmintonavonden van Zuilichem Leeft. Deelname kost 2,50 euro. Er zijn rackets aanwezig.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Gabriel e a mantanha' van regisseur Fellipe Barbosa. Hij reconstrueert de reis van zijn oud-klasgenoot Gabriel Buchmann, die hem in 2009 fataal werd. Buchmann ging backpacken, eerst dor Azië, later door Afrika. Zijn levenloze lichaam werd gevonden op de helling van de berg Mulanje in Malawi. Liefdevol en ontroerend eerbetoon, boeiende karakterstudie en ode aan het reizen in één film.

woensdag 5 september

Mediteren leren in 1 dag
10:00-16:30, Ophemert, 't Steenuiltje. Stoppen met de waan van de dag en jezelf een adempauze gunnen. Van moment tot moment zonder oordeel opmerken wat er in je gaande is. Mieke Degenaar is gecertificeerd trainer en coach.
www.heelimperfect.nl

Bommelerwaar-Stroom
19:30, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Informatie-avond over Bommelerwaar-Stroom en de Coöperatie Bommelerwaard. Meer informatie: 06-44988005.

donderdag 6 september

Seniorengym
13:30-14:30, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Start van de wekelijkse uurtjes seniorengym o.l.v. fysiotherapeut Ben Geurts. Georganiseerd door Zuilichem Leeft. Deelname kost 11 euro per maand. Proefles is gratis.

Jeu de Boules Zuilichem
19:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. Start wekelijkse Jeu de Boules avonden van Zuilichem Leeft. Er zijn ballen aanwezig. Deelname is gratis.

vrijdag 7 september

Afscheids Jaap Breugem
16:00-18:00, Zaltbommel, Rabobank. Afscheidsreceptie directievoorzitter Jaap Breugem. Belangstellenden wordt verzocht zich aan te melden via: communicatie.bommelerwaard@rabobank.nl

Meer op: www.hetkontakt.nl